Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

“Yahudiler ‘soykırımı’ suistimal ediyor”

Yahudi soykırımının, Yahudi çevrelerince tazminat elde edebilmek ve İsrail’in Filistinlilere baskısını örtmek için suiistimal edildiğini savunan ünlü akademisyenin ABD üniversitesine yaptığı “tenure” başvurusunun reddedilmesi tartışmalara sebep oldu.

Yahudi soykırımının, Yahudi çevrelerince tazminat elde edebilmek ve İsrail’in Filistinlilere baskısını örtmek için suiistimal edildiğini savunan ünlü akademisyenin ABD üniversitesine yaptığı “tenure” başvurusunun reddedilmesi tartışmalara sebep oldu. Holokost Endüstrisi adlı kitabıyla tanınan ünlü akademisyen Norman Finkelstein’in, kendisinin de ders verdiği ülkenin en önemli Katolik eğitim kurumlarından biri olan DePaul Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi Fakültesine yaptığı “tenure” başvurusunun reddedilmesi, üniversite çevrelerinde “akademik özgürlük” tartışması başlattı.

ABD Üniversitelerinin siyaset bilimi alanında en tartışmalı isimlerinden biri olan Norman Finkelstein, bazı Yahudi çevrelerin Yahudi Soykırımı’nı tazminat elde edebilmek ve İsrail’in Filistinlilere yaptığı baskıyı örtmek için suiistimal ettiğini ileri sürüyor. Kendisi de Holokost’tan sağ kurtulmayı başarmış bir Yahudi’nin oğlu olan Finkelstein, yakın zamanda yayınlanan “Beyond Chutzpah: On the Misuse of Anti-Semitism and the Abuse of History” adlı kitabıyla ve ABD’de İsrail’i en yüksek tonda savunan akademisyenlerden biri olan Harvard Hukuk Profesörü Alan Dershowitz’in İsrail’i savunmak amacıyla yazdığı “The Case of Israel” adlı kitabındaki bilgilerin çoğunun sahte ve düzmece olduğunu çeşitli belge ve bilgilerle ortaya koyunca bazı Yahudi çevrelerin boy hedefi haline gelmişti.

Ülkenin en önemli Katolik eğitim kurumlarından biri olan DePaul Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi Fakültesinde ders veren Finkelstein’ın, fakülteye “tenure” için başvurmasından sonra, başta Alan Dershowitz olmak üzere birçok Yahudi çevre, başvurunun reddi için kampanya başlatmıştı. Yetkili kurulun aylar süren iç tartışmaları sonucunda başvuru 3’e karşı 4 oyla reddedildi.

Akademik çalışmalarının ve diğer tüm şartlarının başvurunun kabulü için yeterli olduğunu belirten Finkelstein, kurulun kararının, “akademik” olmaktan çok, akademik özgürlüğü yaralayacak “politik” bir karar olduğunu savundu. Kararın, finansal açıdan kendini zora sokmak istemeyen üniversite açısından “rasyonel” olduğunu kabul ettiğini belirten Finkelstein, “Ancak, inandıklarımı söylememe kimse mani olamayacak” dedi.

Karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Profesör Dershowitz ise, “Doğru olanı buydu” diye konuştu. 1988 yılında Princeton Üniversitesinde doktorasını tamamlayan Finkelstein, 2001 yılından beri DePaul Üniversitesinde politik teori dersi veriyordu. Üniversitenin kararından sonra New York’a yerleşeceğini açıklayan Finkelstein, “Öğretmenlik benim için vazgeçilmez. Ancak bir kere kara listeye girince bir daha beni herhangi bir sınıftan içeri sokabilecek üniversite olur mu bilemem” diye konuştu.

Tenure nedir?

Amerika’da ‘Tenure’ tasdiki, Amerikan Üniversite sisteminde, akademik faaliyetin tasdik edilerek, iş ve akademik güvenlik sağlaması açısından akademik kariyerin en kritik aşaması kabul ediliyor. Genellikle doktorayı takip eden 6-7 yıl sonunda yetkili akademik jürinin onayıyla ulaşılan bu mesleki konum, akademisyene üniversitenin kadrolu elemanı olma imkanı vererek işini kaybetme korkusunu yok ettiği için, akademik özgürlüğün de teminat altına alındığı aşama olarak görülüyor.

14.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu defa da minarelerini yıktılar

  Filistin'de kanlı iç savaş: 9 ölü

  3 Amerikan askeri daha öldürüldü

  BM’den ABD’ye Filistin eleştirisi

  İki Lübnan askeri öldürüldü

  Barak, yeniden İşçi Partisi Lideri

  Prens Harry da annesinin ölüm biçiminden şüpheli

  El Sabah'ın yayın yönetmenini kaçırdılar

  Soydaşlar bağımsız liste oluşturuyor

  NATO savunma bakanları toplanıyor

  “Yahudiler ‘soykırımı’ suistimal ediyor”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004