Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sıcak çarpması ihmale gelmez

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, sıcak çarpmalarının genellikle beyin hasarına bağlı ölümle sonuçlandığını belirtti.

Sıcaklarla birlikte hastanelerin beyin kanaması geçiren hastaların akınına uğradığını söyleyen Doç. Dr. Şennur Dabak, insanların sıcaklara karşı dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Doç. Dr. Dabak, “Sıcak çarpması vücut sıcaklığının hızlı bir şekilde 40 derecenin üzerine çıkmasıyla, dalgınlık, uyum bozukluğu, bazen komaya kadar gidebilen tıbbî acil bir durumdur. Belirtisi kişinin cildinin sıcak ve kuru olmasıdır. Kişinin hayatının devamı hızlı bir şekilde teşhis konulup tedavi edilmesine bağlıdır. Genellikle beyin hasarına bağlı ölümle sonuçlanır” dedi.

Sıcak çarpmasının hastalardaki ilk belirtisinin güçsüzlük, dalgınlık ve sersemlik olduğunu, özellikle yaşlıların sıcaklardan vücut direncinin düşüklüğü sebebiyle daha çabuk ve sık etkilendiğini ifade eden Doç. Dr. Dabak, “En fazla risk altında olanlar da kronik kalp-damar ve akciğer hastaları, akıl yetmezliği veya parkinsonu olanlardır. Bunun dışında; sosyal izolasyon altındakiler, alkol kullananlar, antidepresan, antialerjik ve çoklu ilâç kullananlar sıcaklardan çabuk etkilenir” diye konuştu.

NASIL KORUNMALI?

Sıcak çarpmasından korunmak için sıcak havalarda mümkün olduğunca güneş altında kalınmaması, zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması, ev veya işyerinin sürekli havalandırılması gerektiği tavsiyelerinde bulunan Dabak, şu bilgileri verdi:

“Mümkünse klima kullanmak, sıvı kaybını azaltmak için su, meyve suyu, soda gibi sıvı içecekler almak, sokağa çıkıldığında teri emebilen pamuklu açık renkli giysiler giymek, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanmak, aşırı efor gerektiren sporlardan, uzun yürüyüşlerden kaçınmak ve sık sık dinlenmek için ara vermek faydalı olur. Aile fertleri; kronik hastalığı olanlar, sıcaktan çabuk etkilenenler ve yaşlı bireylerle biraz daha fazla ilgilenmeli. Bu kişilerin genel durumunda bir bozulma hissedildiğinde en yakın sağlık kurumuna götürülmeleri faydalı olur. Ayrıca, sıcak çarptığında; birey sıcaktan alınıp serin ve gölgeli bir yere taşınmalı. Elbiseleri çıkarılıp ıslak bir bezle vücudu silinmeli. Başına soğuk kompres uygulanmalı, ateşi düşürülmeye çalışılmalı. Devam ederse sağlık kuruluşuna başvurulmalı.” Doç. Dr. Dabak, sıcak çarpması konusunun asla ihmale gelmeyeceğini de sözlerine ekledi.

/ SAMSUN

20.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Senaryolar yaşanıyor

  Tartışma gerekli, ama...

  Felâket senaryolarına yalanlama

  DP’ye 14 Mayıs’tan daha fazla ihtiyaç var

  Ağar, Menderes’in ana ocağından başladı

  AKP, anayasa defterini kapattı

  Erdoğan: Bu ülke hepimizin

  Askerlere terör ateşi: 1 şehit, 9 yaralı

  Güneş: Terörle bir yere varılamaz

  İki gazeteciye tutuklama

  AKP’li Bağış: Bikini de, başörtüsü de hak

  Soruşturmaya tepki

  Beyaz Rusya Müftüsü: Camiye ihtiyacımız var

  Afrika sıcakları alarmı

  “Sıcakla yaşamayı öğrenmeliyiz”

  Sıcak çarpması ihmale gelmez

  Meke Gölü’nde inekler otluyor

  Son yağışlar yeterli olmadı

  Çölleşmenin haritası

  Küresel ısınma bal arılarını vurdu

  “Kasapta sünnet”e inceleme

  Haydi Kur'ân’a

  Doğu’da etkili sağanak yağış

  Konut açığı hızla büyüyor

  Topbaş’tan İstanbulluya su müjdesi

  ‘Nusrat’ dünya üçüncüsü oldu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004