Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sosyal Güvenlik’te adam kayırma bitti

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, Sağlık Uygulama Tebliği’nden önceki sistemin, farklı sosyal sigorta rejimlerine tabi kişiler arasında sağlık hizmeti alımında ayrıma yol açtığına dikkati çekerek, ‘’Eski sistem adam kayırma üzerine kurulmuştu, adalete uymuyordu’’ dedi.

SGK Sağlık Uygulama Tebliği konusunda değerlendirmelerde bulunan Türkoğlu, tebliğ ile Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’luların artık aynı prosedüre tabi olduklarını belirterek, ‘’Aynı hastanenin, aynı odasında yatan farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi vatandaşlar arasında ayrı kurallar olmayacak’’ dedi.

Sağlık hizmet sunucularının bilgi işlem konuları başta olmak üzere, yeni sisteme adaptasyonuyla ilgili zaman zaman bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Türkoğlu, ancak bunların ciddi olmadığını ve kısa sürede azalacağını ifade etti. Hastanelerin acil servislerine hastaymış gibi gittiğini ve vatandaşlarla konuştuğunu dile getiren Türkoğlu, yeni uygulamalar konusunda vatandaşlardan olumlu tepkiler aldığını söyledi.

Türkoğlu, bazı çevrelerin yeni uygulamayla ilgili olarak, ‘’Tamamen popülist ve sürdürülemez bir uygulamadır ve halkı aldatmadır’’ şeklinde eleştirilerde bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Ne yaptık da halkı aldattık? 14 Haziran’da bir sistem vardı ve onu bozduk. Daha önceki sistem şuydu: Emekli Sandığı mensupları ve devlet memurları için sistem bugünkü gibiydi. SSK’lılar, 3. basamak Sağlık Bakanlığı hastanelerine direkt gidebiliyordu. Sadece üniversite hastanesine gidebilmek için Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sevk alıyordu. Bağ-Kur’lular Sağlık Bakanlığı hastanelerine yine direkt gidebiliyordu. Üniversite hastanelerine ise gidiyordu, sonra bizden parayı almaya çalışıyordu. Eskiden sevk zinciri var mıydı?’’

Eski sistemde SSK ve Bağ-Kur’luların, sağlık hizmetlerine Emekli Sandığı mensupları ve memurlar kadar rahat ulaşamadıklarını ifade eden Türkoğlu, ‘’Eski sistem, adam kayırma üzerine kurulmuştu, adalete uymuyordu’’ diye konuştu.

Sağlık kuruluşlarına sevksiz başvuru imkânı getirilmesine ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Türkoğlu, sevk zincirinin mutlaka oluşturulması gerektiğini söyledi. Ancak fizikî şartların ve personel yapısının buna uygun olması gerektiğini kaydeden Türkoğlu, ‘’Sevk zincirinin olması gerektiğini, kavram düzeyinde biz de kabul ediyoruz. Ama pratik olarak bunu uygulamanın imkânı yok’’ dedi. Vatandaşlardan katkı payı almayacak birçok özel hastane bulunduğunu ve yeni uygulamanın, ek maliyet getirmeyeceğini söyleyen Türkoğlu, anlaşma imzaladıkları özel hastane sayısının bini geçtiğini de sözlerine ekledi. Özel hastanelere başvuranların ödemeleri gereken katkı payı konusunda mutlaka önceden bilgilendirilmeleri gerektiğini kaydeden Türkoğlu, ‘’Özel hastaneler kendilerine başvuranlara ne kadar muayene ya da tetkik ücreti ödeyeceklerini önceden söylemek ve hastanın yazılı onayını almak zorundalar. Daha önce bildirim yapılıp onay alınmadığı halde muayene, tetkik veya operasyondan sonra kendilerinden ücret talep edilenler, bunu kesinlikle ödemek zorunda değil. Böyle bir şeyle karşılaşanlar, hemen bize başvursunlar’’ dedi.

Türkoğlu, üniversite hastanelerinin ise Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altındaki hiç bir hastadan, öğretim üyesi ücreti dışında mevzuat gereği hiçbir ek ücret talep edemeyeceğinin altını çizdi.

/ ANKARA

26.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gümrüklerde oy verme başladı

  Kanunsuz yasak ne olacak?

  Başörtüsü için kollarını kıpırdatmadılar

  Partilerin gündeminde depreme yer yok

  22. Dönemde Meclise ziyaretçi akını

  Babacan: AB korumacı politikaları terk etmeli

  2 başlıkta müzakereler açılacak

  KEİ’nin gündemi AB

  Orhan Doğan’ın beyin ölümü gerçekleşti

  Sosyal Güvenlik’te adam kayırma bitti

  Orman yangınları korkuttu

  Piknikçilere yangın uyarısı

  Anız yangını 10 evi yaktı

  Sıcak hava her yerde

  Muğla’da çöl sıcakları

  Mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmasın

  Sürücülere asfalt uyarısı

  Cami muslukları bir ayda 6 kez çalındı

  Nasreddin Hoca mayayı suyla çalacak

  Tuzlu suyu arıtmak iklime zararlı

  Deprem riski tartışılıyor

  Özfatura’dan Yeni Asya’ya ziyaret

  Eğit-Bir 30’uncu yılını kutladı

  90 yaşında fakülte bitirdi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004