Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

2007 AB’de kayıp yıl

AB uzmanları, 22 Temmuz seçimlerinin ardından Türkiye’nin AB sürecinde çok büyük bir canlanma olmasını beklemiyor. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB uzmanı Can Baydarol, bu yıl süreçte çok büyük bir canlanma beklemediğini belirterek, TBMM’nin açılmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı seçimleri gibi iki “çok zorlu” seçimin olacağına, ayrıca hükümet kurma tartışmalarının yapılacağına dikkat çekti.

Baydarol, “Benim tahminimce, 2007 yılında AB açısından çok da umutlu konuşmak mümkün değildir” dedi.

ODTÜ Avrupa Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Atilla Eralp de, seçimlerin, Türkiye’nin AB sürecini çok canlandırmasını beklemediğini, sürecin yavaşlamasında tek sorumlunun Türkiye olmadığını, belirleyici olacak konuların, seçimlerden ziyade Kıbrıs meselesinin nereye doğru gideceği ve AB’deki gelişmeler olduğu görüşünü dile getirdi.

AB’nin sonbaharda Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu’nu kaleme alacağına dikkat çeken Prof. Dr. Eralp, AB’nin, bu raporu seçim sonuçlarına göre daha olumlu şekilde takdim edebileceğini, örneğin, “Bu yıl çok gelişme olmadı, ama seçim yılıydı, şimdi sonuçlandı. Seçimlerden sonra yeni oluşacak siyasi iktidarın bu işe daha sıkı sarılacağını düşünüyoruz” şeklinde bir ifade kullanabileceğini belirtti.

İÇ POLİTİKA, SÜRECİ ETKİLEDİ

Uzmanlar, Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçimine ilişkin gelişmeler ya da Irak’ın kuzeyine olası operasyon tartışmaları gibi iç gelişmelerin de AB sürecine olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Baydarol, bu konuya ilişkin bir soru üzerine, AB yetkililerinin Türkiye’deki durumun hassasiyetinin farkında olduğunu, bu nedenle Türkiye’deki politikayı daha da gerecek mesajlar vermekten kaçındıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Eralp de Türkiye’nin muhtemel sınır ötesi operasyonuyla ilgili meselenin AB sürecini doğal olarak çok etkilediğini ifade ederek, “Türkiye, uzun dönemli yoğun bir operasyon meselesine girerse AB’de Türkiye ile ilgili olumsuz tartışmaları daha da alevlendirir. Türkiye karşıtları zaten böyle kozları bekliyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Eralp, AB’de Türkiye ile ilgili son derece dikkatli bir hava bulunduğunu, Komisyonun ve bazı üye ülkelerin bu konuda çok sorumlu davrandığını belirtti.

PARTİLER AB’YE SOĞUK

Türkiye’deki siyasi partilerin programlarında AB’ye yönelik takındıkları tavır ve bu tavrın seçmen üzerindeki etkisine dair bir soru üzerine Baydarol, Türkiye’de esas gündemin dışına çıkıldığını, kalkınmaya bağlı sorunlar ya da daha fazla üretim gibi meselelerin ele alınması yerine, AB konusunda da tartışılması gereken ana meselelerin gündemden kaçırıldığını gördüklerini savunarak, “Dolayısıyla siyasi partilerin AB konusundaki yaklaşımlarını çok samimi bulmuyorum” dedi.

Baydarol, seçim sonuçlarının çok radikal politika değişikliklerine neden olacağını sanmadığını da sözlerine eklerken Prof. Dr. Eralp de AB sürecinin birçok ülkede demokratikleşme sürecinin önemli bir aracı olarak görülürken, Türkiye’de demokratik sürecin aracı olarak AB’nin görülmemeye başlandığını, önemli sorunlardan birinin bu olduğunu belirtti.

/ ANKARA

28.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2007 AB’de kayıp yıl

  Başkan Tuğcu görevsizlik istemiş

  Büyükanıt: İşbirlikçi imamlar var

  Komandolar profesyonel olacak

  Felâket senaryosu mahkemelik

  301 dâvâları AKP ve CHP’nin eseri

  Milletvekili dokunulmazlığı atanmışlarla birlikte kalkar

  Başkan Tuğcu, önce görevsizlik istemiş

  Emekli subayın evi cephanelik gibi

  Tren yolcuları faciadan döndü

  Akgönenç: AKP, mağduriyet üzerinden siyaset yapıyor

  Ahmet Özal yeni bir parti kuruyor

  Yüce Divan’dan karar bekleniyor

  Yasakçı işgüzarlığı

  “Türkiye’ye sorun çıkartmak istemiyoruz”

  8 kez görevden alındı 9. kez döndü

  MEB: OKS sorularında hata yok

  DP'li Tatar'dan Habur sözü

  Sıcakta rekor kırıldı

  Sıcaklarla beraber kazalar da artıyor

  Kavurucu sıcaklardan nasıl korunabiliriz?

  Yılan ve akrepler çoğaldı

  Yolcu otobüsü alev alev yandı

  İki üniversiteden kene araştırması

  Aydın’da kene paniği

  Belediyeden, vatandaşlara serinleme çadırı

  Antalya’da siesta tatili isteği

  Rüzgâr gülü geldi, gaz lambasından kurtuldular

  AİHM’de 10 dâvâdan biri Türkiye’ye

  Halk otobüslerine kameralı sistem


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004