Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Başkan Tuğcu görevsizlik istemiş

Toplantı yeter sayısı olarak 367'yi şart koşan kararın gerekçesini açıklayan Anayasa Mahkemesi “Bu konumdaki cumhurbaşkanının seçiminin çoğulcu-uzlaşmacı demokrasideki kural ve kuramlara uygun olması, anayasanın temel ideolojisi ve felsefesinin bir gereğidir" görüşüne atıfta bulundu. Mahkeme Başkanı Tülay Tuğcu ve Fulya Kantarcıoğlu ise, önce kararın Anayasa Mahkemesinin görev alanına girmediğini belirtmiş, sonra karara uymuşlar.

Anayasa Mahkemesi’nin 11. Cumhurbaşkanı’nın seçimine ilişkin kararının gerekçesinde, bugünkü üye tam sayısı esas alındığında TBMM’nin kural olarak 184 milletvekili ile toplanabileceği ve en az 139 milletvekiliyle karar oluşturabileceği, ancak Anayasa’da hem toplantı hem de karar yeter sayısı bakımından başkaca bir hüküm bulunmaması durumunda bunun geçerli olduğu kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, TBMM İçtüzüğü’nün 11. Cumhurbaşkanı’nın seçimine ilişkin 27 Nisan 2007 günlü ilk oylamanın Anayasa’nın 96. ve 102. maddelerine aykırılığı savıyla iptali ve iptal kararı yürürlüğe girinceye kadar bu uygulama ile oluşan içtüzük hükmünün yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi istemini yerinde görmüş ve oy çokluğuyla iptal etmişti.

Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

UZLAŞMA SAĞLANMASI AMAÇLANDI

Gerekçede, şu görüşlere yer verildi: "102. maddedeki düzenlemeyle, Cumhurbaşkanı seçiminde Meclis’te olabildiğince nitelikli bir uzlaşma sağlanmasının amaçlandığı açıktır. Nitekim, ikinci fıkrada otuz günlük seçim takviminde adaylık süresinin on günle sınırlanması, kalan yirmi günde yapılacak dört oylamanın ilk ikisinde adaylardan birinin seçilebilmesi için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun oyunun aranması, dördüncü oylamaya, üçüncü oylamada en çok oy alan iki adayın katılabilmesi, bu oylamada da yarışan iki aday arasında üye tam sayısının salt çoğunluğunun adaylardan biri üzerinde sağlanarak Cumhurbaşkanının seçilememesi halinde, TBMM seçimlerinin derhal yenilenmesi yoluna gidilmesi, Cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşmanın temel alındığını göstermektedir.”

Gerekçenin devamında şu grüşlere yer verildi: “Anayasa’nın 104. maddesine göre, ‘Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder.’ Ayrıca, Cumhurbaşkanına verilen görev ve yetkilerin niteliği ile Anayasa’nın Cumhurbaşkanının statüsüne ilişkin diğer hükümleri bir bütün halinde incelendiğinde Cumhurbaşkanının, ulusun önemli bir çoğunluğunu yansıtan temsilcilerin katılımı ve iradeleri ile seçilmesi yaklaşımının Anayasa’da benimsenmiş olduğu görülmektedir. Bu düzenlemeler, Cumhurbaşkanı seçiminde aranması gereken uzlaşının pozitif hukuksal dayanaklarını oluşturmaktadır."

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ FARKLI

Gerekçede, Meclis Başkanı seçimine ilişkin Anayasa’nın 94. maddesinin dördüncü fıkrasında da 102. maddesinin üçüncü fıkrasında olduğu gibi dört oylama ve seçilme yeter sayısı olarak da TBMM üye tam sayısının, ilk iki oylamada üçte iki, üçüncü oylamada ise salt çoğunluğu öngörülmesine karşın, bu maddede 102. maddenin birinci fıkrasına benzer biçimde bir yeter sayı öngören kurala yer verilmediği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin 102. maddenin birinci fıkrasında, Cumhurbaşkanının TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla seçileceği belirtilirken, Anayasa’nın 94. maddesinin dördüncü fıkrasında Meclis Başkanı’nın ‘gizli oyla’ seçileceği vurgulandıktan sonra fıkranın devamında öngörülen karar yeter sayısı ile seçileceğinin açıklandığı belirtildi.

/ ANKARA

28.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2007 AB’de kayıp yıl

  Başkan Tuğcu görevsizlik istemiş

  Büyükanıt: İşbirlikçi imamlar var

  Komandolar profesyonel olacak

  Felâket senaryosu mahkemelik

  301 dâvâları AKP ve CHP’nin eseri

  Milletvekili dokunulmazlığı atanmışlarla birlikte kalkar

  Başkan Tuğcu, önce görevsizlik istemiş

  Emekli subayın evi cephanelik gibi

  Tren yolcuları faciadan döndü

  Akgönenç: AKP, mağduriyet üzerinden siyaset yapıyor

  Ahmet Özal yeni bir parti kuruyor

  Yüce Divan’dan karar bekleniyor

  Yasakçı işgüzarlığı

  “Türkiye’ye sorun çıkartmak istemiyoruz”

  8 kez görevden alındı 9. kez döndü

  MEB: OKS sorularında hata yok

  DP'li Tatar'dan Habur sözü

  Sıcakta rekor kırıldı

  Sıcaklarla beraber kazalar da artıyor

  Kavurucu sıcaklardan nasıl korunabiliriz?

  Yılan ve akrepler çoğaldı

  Yolcu otobüsü alev alev yandı

  İki üniversiteden kene araştırması

  Aydın’da kene paniği

  Belediyeden, vatandaşlara serinleme çadırı

  Antalya’da siesta tatili isteği

  Rüzgâr gülü geldi, gaz lambasından kurtuldular

  AİHM’de 10 dâvâdan biri Türkiye’ye

  Halk otobüslerine kameralı sistem


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004