Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

En büyük BM gücü Darfur’a

BM Güvenlik Konseyi, Sudan’ınsorunlu Darfur bölgesine, BM ile Afrika Birliği asker ve polisinden oluşacak, 26.000 kişilik karma barış gücü gönderilmesini sağlayacak kararı oy birliğiyle kabul etti.

İngiltere ve Fransa’nın öncülüğünde hazırlanan kararda, Darfur’daki durumun uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmeye devam ettiğivur gulanarak, Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesindeki çatışmaların ve şiddetin durması için bölgede başlangıç olarak bir yıllığına BM-Afrika Birliği Karma Barış Gücü Harekâtı (UNAMID) başlatma kararı alındı. Karara göre Darfur’a 19.555 asker ve 6.432 sivil polisten oluşacak toplam 26.000 civarında barış gücü personeli gönderilebilecek. Kararda BM üye ülkelerine de çağrıda bulunularak, karma barış gücüne yapacakları katkıları en kısa sürede tamamlamaları istendi. Karma güç(UNAMID) Darfur’da şu an görev yapan 7.000 askerli Afrika Birliği barışı koruma gücünün (AMIS) yerini ‘’31 Aralık 2007 tarihinden geç olmamak kaydıyla’’ almış olacak. Karara göre, bölgeye gönderilecek karma barış gücü, BM Şartı’nın yedincibölümü uyarınca kendi personelini, insani yardım taşıyan grupları koruma, Darfur Barış Anlaşmasının uygulanmasını sağlama ve sivillere yönelik saldırıları ve tehditleri önleme amacıyla gerekirse güç kullanma dahilgerekli gördüğü tedbirleri alabilecek.

Kararda Darfur’da askerî bir çözümün geçerli olamayacağı vurgulanarak, Sudan hükümeti ve isyancı gruplar ateşkese ve Afrika Birliği-BM ara buluculuğunda barış görüşmelerine dâvet edildi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir, BM-Afrika Birliği ve Sudan arasında uzun süren müzakerelerden sonra geçtiğimiz Haziran ayı sonunda karmabirliği kabul edeceğini BM’ye bildirmişti. BM verilerine göre Darfur’da 4 yıldır devam eden iç savaş yüzünden yaklaşık 300.000 kişi şiddet olaylarında öldü, 2 milyon kadarı yerlerinden oldu ve 4milyon kadarı da insanî yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

02.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Maliki topal ördek

  Irak’ta 190 bin silâh kayıp

  En büyük BM gücü Darfur’a

  Riyad, Bağdat’a elçilik açacak

  Irak’ta sivil kayıplar arttı

  Moskova Abbas’dan sonra Hamas’ı da ağırlayacak

  Negroponte’ye göre acil çekilme felâket olur

  3 Amerikan askeri öldürüldü

  Esat, Golan’ın tamamını istedi

  İsviçre’de, Müslümanlar için araştırma

  Phoenix Mars’ta buz inceleyecek

  Hollywood’u güvercinler bastı


 Son Dakika Haberleri