Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

"Bush’un Ankara’daki muhatapları askerlerdi"

Washington Post gazetesi, Bush yönetiminin generallerin müdahalesine karşı koyma konusunda başarısız olduğu ve şimdi, uzun dönemdir Washington’un Ankara’daki ana müttefiki olan askerleri kışlalarına geri gönderen seçiminin getirdiği değişimler ile uğraşmak zorunda olduğunu yazdı. Yazıda, Amerikalı siyasetçilere Ankara modelini desteklemeleri çağrısında bulunuldu.

Jim Hoagland imzalı yazıda, siyasî Başkan adayı Barack Obama’nın terör örgütü El Kaide’nin lider kadrosunu ele geçirmek için askerî müdahalede bulunmayı vaadettiği ve asker kökenli Müşerref’in yönettiği Pakistan ile son seçim ile askerin kışlasına geri gönderildiği Türkiye karşılaştırıldı.

Pakistan’ın asker kökenli Devlet Başkanı’nın dünya sahnesinde çok hızlı ve büyük bir yetenek ile dans ettiği ve bu dansın onun ölmekte olan bir sanatı icra ettiğini unutturduğu savunulan yazıda, “Müşerrefin san'atı, sosyal bir İslâmî kırılma içinde yumuşak bir askeri diktatörlüktür. O dünyanın en tehlikeli ülkesinde olabildiği kadar hızlı, yetenekli, yapabildiği kadarıyla dans etmekte” denildi.

Fakat Müşerref’in ciddî bir sorun ile karşı karşıya bulunduğu, bazı yetkililerin General’in gücünü gözden geçirdiği anlatılan yazıda, askerî yönetimin 20. yüzyılda etkin olduğu fakat şimdilerde geçmişteki bir olgu olduğu vurgulandı. Askerler tarafından yönetilen ülkelerin, uzun dönemde ekonomik ve sosyal olarak komşularının gerisinde kaldığı belirtilen yazıda, son dönemlerdeki protestolara, duruşmalara ve İslâmcıların suikast girişimlerine dikkat çekildi. ABD Başkan adayı Barack Obama’nın da El Kaide’yi etkisizleştirmek için Pakistan’a yönelik bir askerî operasyondan bahsettiğine de atıfta bulunulan yazıda, yumuşak askerî diktatörlük olarak tanımlanan Pakistan ile Türkiye karşılaştırıldı.

“WASHINGTON’UN ANA

MÜTTEFİKİ ASKERLERDİ”

Türkiye’de Komutanların kendilerini millî kurumlar ve politikanın nihaî koruyucusu ve hakemi olarak gördüğü kaydedilen yazıda şöyle denildi: “Pakistan’dan farklı olarak, Türkler, gücün tekrar İslâmî kökenli Adalet ve Kalkınma Partili Başbakan Erdoğan’a geçtiği 22 Temmuz’daki seçimde, kendi Generallerine ters bir cevap verircesine barışa hükmetti. Onlar bunu, 27 Nisan’da askerler tarafından yayınlanan uyarıya karşın yaptı. Fakat Bush yönetimi generallerin müdahalesine karşı koyma konusunda başarısız oldu ve şimdi, uzun dönemdir Washington’un Ankara’daki ana müttefiki olan askerleri kışlalarına geri gönderen seçiminin getirdiği değişimler ile uğraşmak zorunda.” Pakistan’ın, ordunun siyasetçiler üzerindeki kontrolünü haklı göstermek için Keşmir ve Afganistan’da krizi teşvik etmek suretiyle tek boyutlu bir ulusal güvenlik devleti olmaya devam ettiği kaydedilen yazıda, Türkiye’deki generallerin durumu anladığı ifade edilerek, Amerikalı siyasetçilere Pakistan’daki generallerin yerine Ankara modelini destekleme çağrısında bulunuldu.

/ WASHİNGTON

06.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  "Bush’un Ankara’daki muhatapları askerlerdi"

  Maliki istifaları kabul etmedi

  ABD’li askere 110 yıl hapis

  İsrail'in pintiliği soykırımzedeleri kızdırdı

  İran: Atom programımız aynı hızla devam ediyor

  İran’da rock konserine gidenlere ceza

  Demokratlardan Bush’a tepki

  BM’den iklim değişikliği sitesi


 Son Dakika Haberleri