Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tekstilde ‘yalancı bahar’

İhracat rekorları kırılmasına rağmen, tekstil ve hazır giyim sektöründeki sıkıntıların sürdüğü, ‘’yaşanan yalancı bahar’’ın, düşük kur ve yüksek faizle daha fazla sürdürülemeyeceği bildirildi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Bozbey, sektöründeki görünümün yanıltıcı olabileceğini, ihracat rekorlarının kırılmasına karşın ‘’yalancı bahar’’ın her an sona erebileceği endişesi taşıdıklarını söyledi.

Sektörde, son 5 yılda özellikle Çukurova yöresinde her birinde en az 1500 kişinin çalıştığı 5 büyük tekstil fabrikasının kapandığını belirten Bozbey, bu sonucun çok iyi tahlil edilmesi, ardından ona göre ilacının verilmesi gerektiğini, aksi halde süreç içinde bunlara yenilerinin katılabileceğini ifade etti.

Döviz kurunun düşük, faiz oranlarının ise çok yüksek olduğunu anlatan Bozbey, şunları kaydetti: ‘’Döviz kurlarının seviyesi nedeniyle tekstilci sipariş alamıyor. Sektör temsilcileri 3-4 yılda ancak edinebildiği pazarı ve Eximbank kredisini kaybetmemek için ihracat yapıyor. Daha önceleri yüzde 5 karına sattığımız ürünleri, yüzde 5 zararına satıyoruz. Döviz kurları yarından tezi yok, her ay en az yüzde 1,5-2 oranında artırılmalı ki önümüzü görelim. Aksi takdirde iş böyle yürümez.’’

Faiz oranlarının da yüksek olduğunu anlatan Bozbey, ‘’Şu an uygulanan faiz, yüzde 18-19 civarında, bu yüzde 14’e bile düşürülse bir şey olmaz.

Dünyanın birçok ülkesinde faiz oranları enflasyonun bir kaç puan üzerindedir. ABD’de enflasyon yüzde 2,5, faiz ise yüzde 4,5, Japonya’da enflasyon sıfır, faiz yüzde 0,5. Bizde de faiz oranları yüzde 6 çıkacağı söylenen yıllık enflasyonun en fazla 2 puan üzerinde olmalı.’’

Bunun böyle gitmesinin mümkün olmadığını, yeni fabrikaların kurulmadığını ve Ar-Ge faaliyetlerine kaynak aktarılmadığını vurgulayan Bozbey, ‘’Tekstilde şu an yalancı bahar yaşanıyor, düşük kur ve yüksek faizle bu iş yürümez. Bu durum emanet parayla düğün yapmaya benzer’’ diye konuştu.

/ ADANA

08.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enerjiye 14.7 milyar dolar

  Tekstilde ‘yalancı bahar’

  Tarımsal kuraklıkla mücadele

  “Yabancı sermaye İMKB’ye yöneliyor”

  atv ve Sabah yıl sonuna kadar satılacak

  GAP Havaalanı gündüzleri açık

  Hava-İş’in ‘grev’ itirazına ret

  İşsizlere, 29 milyon YTL ödendi


 Son Dakika Haberleri