Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kamusal alan buluşması

Ayırımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER), başörtüsü yasağıyla zihinlerde yer edinen ‘kamusal alan’a karşılık ‘kendi kamusal alanı’nı kuruyor.

Yarın Feshane Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlikte, çok farklı kesimlerin temsilcileri kamusal alan kavramını ve başörtüsü yasağını değerlendirecek.‘Kamusal alan buluşması’ etkinliğiyle ilgili yazılı bir açıklama yapan AKDER yetkilileri, yasak süresince muhatap kılındıkları kamusal alanı deneyimlemek adına bu buluşmayı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Bugüne kadar başörtüsü yasağının kamusal alan kavramı üzerinden tartışıldığını hatırlatan AKDER Başkanı Dr. Refia Kızılhan, “Bu süreçte biz başörtülü kadınlar başörtüsünü yasaklayan hiçbir kanun maddesi bulunmadığı halde okullarımızdan, memuriyetlerimizden uzaklaştırıldık” dedi.

Hukukî ve sosyal her türlü hak mücadelesinde de başörtülülerin karşısına dikilen kavramın ‘kamusal alan’ olduğunu belirten Kızılhan, “Bizler de üzerine bu kadar çok konuşulan, eğitim ve çalışma hakkımızı elimizden alan, yasak süresince sürekli muhatap kılındığımız kamusal alanı deneyimlemek adına bir buluşma düzenliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yarın Feshane’de 14:00-18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek programda Sibel Eraslan, Alev Erkilet, Yıldız Önen, Roni Morgulies, Kürşat Bumin gibi davetli konuşmacıların katılacağını belirten Kızılhan, “Hizmet alan-hizmet veren ayrımı yapmadan, başı örtülü-başı açık gözetmeksizin sizleri kamusal alanımıza davet ediyoruz” dedi.

Farklı bir ‘ikna odası’nın da yeralacağı etkinliği, Küresel BAK, MAZLUMDER, Genç Siviller gibi bazı STK’lar da destekliyor.

Başta kadın dernekleri saygılı olmalı

Kadın Hakları Koruma Derneği’nin Hayrunnisa Gül’e ithafen gazetelere verdiği ilânla ilgili de bir basın açıklaması yapan AKDER Başkanı Dr. Refia Kızılhan, “Bir kadına ne giyip ne giymeyeceğini söylemek ve kadını başkalaştıran, inciten, var olduğundan farklı bir görüntüye bürünmesine ve üstelik “takiyye” ile suçlamasına sebep olan “peruk” önerisinde bulunmak, en basit anlamda saygısızlıktır” dedi.

Sözkonusu derneğin, Huyrunnisa Gül’e hitaben, “çankaya köşküne çıktığınızda ideolojik bir simge olan türbanınızı modacılar eliyle, modern ve daha şık hale getirmeye çalışmayın. Tek çözüm PERUK’tur. Hem de istediğiniz renkte ve istediğiniz biçimde” şeklinde gazete ilânı verdiklerini hatırlatan Kızılhan, en başta kadın hakları derneklerinin, sadece görüntüyle çağdaşlık olmayacağını bilmeleri gerektiğini vurguladı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

31.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye gerçek gündemine dönmeli

  ÇOK KÖTÜ BİR MANZARA

  Hipodromda “eşsiz’’ tören

  TMSF: Tehdit ediliyoruz

  Peres ve Putin de kutladı

  Kapıkule’de gurbetçi kuyruğu

  Gül, bugün Harp Okulu’nda

  Kamusal alan buluşması

  Iraklı Şerzad annesine kavuştu

  Samsun’da bin 341 işyeri ve ev hasarlı

  Yalnız minareler yenilendi

  İDO’dan tatil dönüşü uyarısı

  Kuraklık, Osmanlı’ya destan yazdırdı

  Dünyanın kayısısı Malatya’dan

  Şifa kaynağı Tuz Gölü

  Bilgisayar başında atıştırmayın


 Son Dakika Haberleri