Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ramazan'da fırsatçılık yapmayın

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, Ramazan ayı öncesinde temel gıda maddelerine yüzde 50’lere varan zamların yapılmasını fırsatçılık olarak nitelendirdiklerini bildirdi.

Bingöl, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında gıda maddelerine olan talebi fırsat bilerek zam yapanlar olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: ‘’Yardımlaşmanın ve dayanışmanın doruğa ulaştığı, fakir ve fukaranın rağbet ettiği temel gıda maddelerine yüzde 50’lere varan zamların yapılmasını fırsatçılık olarak nitelendiriyoruz. Mübarek Ramazan ayında gıda maddelerine olan talebi göz önüne alarak zam yapanları kamuoyu vicdanına havale ediyoruz. Restoran ve lokantalarında en büyük girdisini oluşturan gıda maddelerine Ramazan ayı öncesi yapılan zamlar, vatandaşı olduğu kadar sektörü de zor durumda bırakmaktadır.’’

Temel gıda maddelerine Ramazan ayı öncesinde fahiş zamlar yapıldığını savunan Bingöl, herkesin elini vicdanına koyarak davranmak durumunda olduğunu belirtti.

Zamma karşı toptan alış veriş yapın

Ramazanın yaklaşması ile çarşı ve pazardaki ürünlerde yüzde 35-50 arasında yapılan zamlara karşı tüketicilere, ‘’bir kaç aile birleşip toptan alın’’ önerisinde bulunuldu. Merkezi Mersin’de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği’nin (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, dernek olarak ülke genelindeki 47 ilde yaptıkları araştırmalarda, kuru gıdadan meyve ve sebzeye kadar bir çok üründe yüzde 35-50 arasında zam yapıldığını tespit ettiklerini söyledi. Halkın, ‘zamların hal esnafından kaynaklandığını’ tahmin ettiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu: ‘’Bir ürünün, sebze haline giriş ve çıkış fiyatları bellidir. Vatandaşlarımız zammın kaynağını yanlış tahmin ediyor. Bu nedenle özel günlerde vatandaşımızı zor duruma sokan esnafa karşı halkımıza, ‘bir kaç aile birleşip, toptan alışveriş yapın’ önerisinde bulunuyoruz. Böylelikle vatandaşlar zammın gerçek kaynağını görme imkanı yakalarken, art niyetli esnafa da tepkilerini göstermiş olurlar. Ayrıca Ramazan alışverişlerini de piyasadan daha az parayla yapma imkânı bulurlar.’’

“Ramazan öncesi fırsatçılık yapmayın”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ATO üyelerini, Ramazan ayını bahane ederek gıda fiyatlarına havadan zam yapmamaları konusunda uyardı. Aygün, tüketicilerden de fahiş zam yapanları ATO’ya bildirmelerini istedi. Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, bazı spekülatörlerin kuraklık ve Ramazan fırsatçılığı yapabileceklerine ilişkin iddialara dikkat çekti. Ramazan’ın çok özel bir ay olduğunu vurgulayan Aygün, “Bu kutsal ayı bahane ederek fiyat artırmak en hafif tabiriyle vurgunculuktur. Aynı zamanda hem günah hem de ahlâk dışı bir tutum olur. Ankara Ticaret Odası üyelerinin böylesine ticaret ahlâkına da sığmayacak bir tutum içerisine gireceğini sanmıyorum” dedi.Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın, ürün stoku yapanları belirleyeceklerini açıkladığını vurgulayan Aygün, ziraat odalarının, stok yaparak gıda fiyatlarının artmasına yol açanları Ankara Ticaret Odası’na bildirmelerini istedi.

/ İSTANBUL/ANKARA/MERSİN

05.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ramazan'da fırsatçılık yapmayın

  TÜKDER: Konutmağdurları oluşturulmasın

  Sabah ve ATV satışa çıkarıldı

  Tekstil sektöründe grev hazırlığı

  3G ihalesinde dört şirket yarışacak

  TİSK: Hükümet programı olumlu

  AB’den yabancı şirketlere ‘enerji’ sınırı

  TÜBİTAK’ta grev kararı kalktı

  Kredi borçluları Temmuz’da arttı

  Doğuş Otomotiv’den 22 milyon YTL net kâr

  Doğu’daki yağışlar sevindirdi

  Tavuklar döviz yumurtluyor


 Son Dakika Haberleri