Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Gökmedrese, mavi çinilerine kavuşuyor

Sivas’ta, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında mimar Konyalı Kaluyan’a yaptırılan Gökmedrese’nin ayakta kalabilmesi için geçen yıl yaz aylarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce başlatılan onarım çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, tarihî yapının zemin güçlendirme ve temel takviyesi çalışmaları tamamlandığını belirten yetkililer, binayı korumak için geçici olarak çelikten çatı örtü kurulduğunu ifade ettiler.

Eskiyen, yıpranan taşların yerine monte edilecek taşların yapılan analizler sonucu belirlendiğini ve taş ustalarının çalışmalara başladığını kaydeden yetkililer, minarelerde, kuzey ve güney eyvanlarda yağmur, kar, rüzgâr ve sıcaklık değişimi gibi hava şartlarından etkilenerek dökülen çinilerin de toplanarak yerine monte edilmesi çalışmalarının başladığını belirttiler.

Çinilerin monte edilmesi için kent dışından, aralarında kadınların da bulunduğu özel bir ekibin geldiğini anlatan yetkililer, ekibin öncelikle dökülen çinilerin yerlerini tesbit ettiğini, daha sonra bu çinilerin monte etmeye başladığını kaydettiler.

Bulunamayan çinilerin yerine ise Selçuklu mimarisine uygun olarak Kütahya ve İznik’ten özel çinilerin getirileceğini bildiren yetkililer, Medresenin, tarihi dokusunun korunarak bilimsel çalışmalar ışığında onarıldığını belirttiler.

Çini döşeme çalışmalarının yanı sıra yapıdaki tuğla kısımların da onarıldığını ifade eden yetkililer, tarihî yapının iç ve dış yüzeyindeki kısımların da özel ekiplerce temizleneceğini bildirdiler.

ESKİ İHTİŞAMINA GERİ DÖNECEK

Gökmedrese’nin, Selçuklu mimarisinin en seçkin eserlerinden biri olduğunu, mermer taş kapısı ve cephesiyle 13. yüzyıl Selçuklu mimarî üslûbunu yansıttığını anlatan yetkililer, tarihi yapının dış cephesine bakıldığında ışık ve gölge oyunlarının ‘’kuvvetlice’’ hissedildiğini kaydettiler.

Süsleme san’atı ve mimarinin bütünleştiği ender eserlerden biri olan 736 yıllık medresenin çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte eski ihtişamına kavuşacağını belirten yetkililer, çalışmaların 2008 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığını bildirdiler.

07.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türk Sineması kendi dilini bulabilmiş değil

  Gökmedrese, mavi çinilerine kavuşuyor

  Yeni Asya Çubuk Festivali’nde

  Altın Safran’da belgeseller yarışacak

  Şiirler “şelâle”

  AB desteğiyle “Küllerinden Doğmak”

  Opera san’atçısı Pavarotti öldü

  Türkiye ile Kore arasında ‘san’at köprüsü’

  Mevlânâ’nın sevenleri Duşanbe’de bir arada

  Sapanca’da Karakoç’a saygı


 Son Dakika Haberleri