Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TÜSİAD: Anayasa şeffaf olmalı

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ‘’Anayasa değişikliğine ilişkin sürecin, şeffaf olması ve geçmiş dönemle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmaması’’ gerektiğini ifade ederek, “Ekonominin yapısal dönüşümünün sürdürülmesi için bir reform takvimi hazırlanarak kamuoyuna açıklanmalı ve ilk 6 ayda reformların tüm çalışmaları tamamlanmalı. Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz yeniden canlandırılmalı” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ‘’Anayasa değişikliğine ilişkini sürecin, şeffaf olması ve geçmiş dönemle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmaması’’ gerektiğini söyledi.

Yalçındağ, Hatay’ın İskenderun ilçesinde, Mustafa Kemal Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Salonunda düzenlenen TÜRKONFED Başkanlar Konseyinde yaptığı konuşmada, seçimin ardından yaşanan süreç ile Cumhurbaşkanlığı seçimi, ekonomik gelişmeler ve Anayasa değişikliğine dikkati çekti. Yalçındağ, adaylığının ilân edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı konuşmada ‘’Cumhuriyet’in temel ilkelerine ve kuruluş felsefesine sadakat, tarafsızlık, devletin kurumları arasındaki uyumu gözetme ve laikliğin korunması’’ gibi konuları öne çıkardığını hatırlatırken, ‘’topluma güvence verme ihtiyacını hissetmiştir. Bu ihtiyacın kendisinin de gözlemlediği ve değer verdiği bir toplumsal hassasiyetten kaynaklandığı açıktır’’ dedi.

Yalçındağ, aynı şekilde hükümetin de yalnızca icraatından değil, söylemlerinin muhteva ve üslubunda da azami titizlik içinde olması gerektiğini düşündüklerini belirterek, ‘’Geçmiş dönemde toplumda kaygı ve hassasiyet yaratan gelişmeler, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile başlamamıştır. Yine unutmayınız ki ondan önce asıl olarak, bazı hükümet üyelerinden, yerel yönetimlere, parti yöneticilerine kadar olan kimi icraat, söylem ve tutumlar bu duygu ve düşüncelerin doğmasına ve gelişmesine neden olmuştur’’ diye konuştu.

“REFORMA TAKVİMİ

KAMUOYUNA AÇIKLANMALI”

Yalçındağ, Anayasa değişikliğine ilişkin sürece de dikkati çekerek, ‘’Anayasa değişikliğine ilişkin süreç, şeffaf olmalı ve geçmiş dönemle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmamalı. Ekonominin yapısal dönüşümünün sürdürülmesi için bir reform takvimi hazırlanarak kamuoyuna açıklanmalı ve ilk 6 ayda reformların tüm çalışmaları tamamlanmalı. Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz yeniden canlandırılmalı’’ dedi.

Bir toplumun Anayasasını değiştirmenin çok ciddî bir iş olduğunu vurgulayan Yalçındağ, şunları kaydetti:

‘’Türkiye’de serbest piyasa ekonomisinin kalıcılığını sağlamak için, toplumsal uzlaşma kanalları açık, geniş katılımlı, çoğulcu demokratik bir siyasal yapı zorunludur. Cumhuriyetimizin temel ilkelerinin korunduğu, devlet ve birey hakları dengesini gözeten, demokrasinin evrensel ilkelerine uygun yeni bir Anayasa, toplumsal uzlaşmayı tesis ederek siyasal ve ekonomik istikrarımızı kalıcı hale getirecektir.

Bu bakımdan Anayasa’nın yeniden kaleme alınması, ülkemize önemli bir fayda sağlayabilir. Ancak bu fayda, birkaç temel prensibe uyulması halinde ortaya çıkacaktır. Birincisi, yeni Anayasa, 84 yıllık Cumhuriyet kazanımlarını ve temel değerlerini eksiksiz olarak yansıtmalı. İkincisi, yeni bir Anayasanın hazırlanma sürecinin, metnin kendisi kadar önemli olduğu hiç bir zaman unutulmamalı. Her şeyden önce süreç son derece şeffaf olmalı.’’

/ İSKENDERUN

08.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TÜSİAD: Anayasa şeffaf olmalı

  Uras: Askerler siyasî iradeye tâbi olsun

  Gül’den ilk atama

  Erdoğan: Hiç kimse erişilmez olmamalı

  Referandumda pusulanın renkleri belli oldu

  Kamu görevlilerine AB eğitimi

  Açık öğretim lisesinde de başörtülü sınav yasak

  TSK’dan yeni yasak bölgeler

  Hükümet resmen güvenoyu aldı

  Toptan’ın ilk ziyareti KKTC’ye

  38 yıl sonra Meclisi kadınlar yönetecek

  Jet imam olmayın

  YURTKUR müracaatlarına ek süre

  Milletvekillerine kırmızı plaka yok

  Zabıtalar savunmasız

  Edison’lu kampanya

  GAP herkesin ilgi odağı

  İBB’ye burs başvurusu 20 Eylül’de

  20 yıl sonra üniversitede okuyacak

  Unutulan eşyalar bugün kermeste

  6 aydır çadırdalar

  İçkiye karşı örnek karar

  Sabah vakti yağmur duâsı

  Nişanda zehirlendiler

  Safranbolu’nun karaçamları yandı


 Son Dakika Haberleri