Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Uyku ruh sağlığının aynası

Uykunun, kişinin fizyolojik olduğu kadar psikolojik durumunu da yansıttığı, bu sebeple uykunun verdiği sinyallerin iyi değerlendirilmesi gerektiği bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, ‘’Uykularınız düzenliyse genellikle ruh sağlığınız da yerinde demektir. Aşırı uyku ya da uykusuzluk, ruhunuzun derinliklerinde bir sorun olduğunun, belki bir ruhsal bozukluk içinde olduğunuzun göstergesidir’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Çelikkol, olağan uyku saatinde yatağa girildiğinde uyumakta güçlük çekilmesi veya sabah erken uyanılması, sık uyku bölünmesi hallerinde de benzer sorunların varlığına dikkati çekerek, şunları söyledi: ‘’Karmaşık rüyalar, kâbuslar, dehşet içinde uyanma, en azından bilinç dışınızdaki karmaşanın habercisidir. Sabah kötü biçimde uyanıp, nefes alamaz durumda olmanız, hatta elinizi kolunuzu bile kıpırdatamamanız, uyku felci halidir ve ruhsal sorunlarınıza işaret eder. Sorunlu ruh hali, karmaşık, rahatsız edici rüyalarla kendini gösterir. Rüyaya bağlı iyi haberler beklerseniz veya kötü bir durumla karşılaşılacağınıza inanırsanız, birçok gününüzü iyi bir haber veya bir felâket beklentisi içinde dolduracaksınız demektir. Gerçekteyse rüyalar, uzak yakın geçmişinizin hatta en uzak geçmişinizin, çocukluk sevinçlerinizin, korkularınızın, istenmediği için farkında olmadan bilinç dışına ittiğinizin anılarınızın bir biçimde ve genellikle sembolik olarak bilinç alanına fırlamasıdır. Geleceğinizle değil, geçmişinizle ilgilidir.’’

UYKUSUZLUK ÇEKEN BİRİ

ENİNDE SONUNDA ÇÖKER

İnsan yapısının gün boyu koşup, çalışıp, didinip, düşünüp, hayata her an şahitlik ettiğini ifade eden Prof. Dr. Çelikkol, şöyle dedi: ‘’Uykuda, gün boyu zihnimize ulaşan bilgilerin, duyguların da tasnif edilmesi, önem sırasına konması, önemli bölümünün çöp tenekesine atılması gerekir. Böyle bakınca uyku sadece bedenen ve ruhen dinlenme amacına yönelik değildir, aynı zamanda düzenleme, tamir etme için de gereklidir. Böyle olunca, uykusuzluk çeken kişi sadece bedenen ve ruhen dinlenememiş olmaz, eninde sonunda çöker.’’

Yatar yatmaz uyuyamama, tedirgin ve delikli uyku, sabah erken uyanma, kötü rüyalar, kâbus, uyku terörü, uyku felci, ani uyku basmasının süreklilik göstermesi, hayatı etkilemesi halinde ciddiye alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çelikkol, bunun ya başlı başına bir ruhsal bozukluk ya da önemli bir ruhsal bozukluğun önemli belirtilerinden olduğunu, her ikisi için de tedavi aranması gerektiğini söyledi.

/ İZMİR

12.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbe insanlık suçudur, zamanaşımına girmez

  EŞİTLİKÇİ ANAYASA

  Ankara’da bomba paniği

  Gümüşhane’de trafik faciası

  İlk teravih ilk sahur

  Sigaradan Ramazan’da kurtulun

  Çiçek: Yeni anayasa taslağı henüz netleşmedi

  YSK, oy verme saatlerini belirledi

  Gümrüklerde referandum başladı

  Erdoğan’ın hakaret dâvâsı reddedildi

  ‘Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet var’

  Meclis’te odasız vekil kalmadı

  RTÜK Başkanı Akman: Bu dersler, çocuklarımızı koruyacak

  Bağcılar Ramazan’a hazır

  Çocuklar sahipsiz kalmayacak

  Namaza kılmak her Müslümanın en tabiî hakkı

  Jandarma karakoluna taciz ateşi

  Nanoteknoloji ile deterjansız hijyen

  Okulu müdür ve müdür yardımcısı boyadı

  İstanbul’da trafik kazaları: 2 ölü, 3 yaralı

  Arazözlere bilgisayardan takip

  Halk, adalet talep etmiyor

  Damacana pompasında bakteri tehdidi

  Uyku ruh sağlığının aynası

  Mevsim geçişlerinde kalbinize dikkat edin

  Osmanlı’dan günümüze Ramazan’ın ‘güllü aş’ı: Güllaç


 Son Dakika Haberleri