Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

MAZLUMDER: Darbecilerden hesap sorulsun

MAZLUMDER Genel Başkanı M. Halit Çelik 12 Eylül darbesinin yıldönümü nedeni yaptığı açıklamada, “Ülkenin umudunu karartan, geleceğine kelimenin tam anlamı ile ‘darbe’ vuran, tarihi durduran bu hadisenin müsebbipleri ve failleri yargılanmalıdır” dedi.

Açıklamasına “Tam 27 sene önce bugün, hayat askıya alındı. İnsan hakları, demokrasi ve sıradan yaşam ile birlikte; fikirler askıya alındı. Fikir sahipleri ise başka türlü askıya alındı.12 Eylül denilince malum önce işkence akla gelir” diyen Çelik, “Ama halkımız 12 Eylül darbesiyle aç kalmış, işsiz kalmıştır. Gelecekle ilgili siyasi umutlarını yitirmiştir” diye konuştu.

Darbeyi gerçekleştirenlerin, darbe yapmaları yetmezmiş gibi bir de hazırladıkları Anayasa’ya kendilerinin yargılanmasını engelleyen hükümler koyduklarını da söyleyen Çelik, “İşledikleri bu suçla ilgili haklarında soruşturma açan savcı Sacit Kayasu görevinden ihraç edilmiştir. Darbeciler ise hâlâ yaptıklarının doğru ve haklı bir eylem olduğunu savunabilmektedirler. MAZLUMDER, hükümeti darbecilerin yargılanması ve savcı Sacit Kayasu’nun cezasının kaldırılması için gerekeni yapmaya çağırmaktadır” dedi.

12 Eylül’ü, kendinden önceki ve sonraki darbelerle birlikte değerlendirmek gerektiğini dile getiren Çelik şu görüşlere yer verdi: “27 Mayıs darbecileri yargılanmadığı için 12 Eylül yapılmış. 12 Eylül darbesini yapanlar yargılanmadığı için 28 Şubat darbecileri cesaret bulmuştur. Bu nedenle yeniden benzer durumlarla karşılaşmamak için darbeciler yargılanmalıdır. Darbeciler yerine onların yargılanmasını isteyenler cezalandırılırsa ve hükümetler de buna sessiz kalırsa yeni darbeler kaçınılmazdır.”

Darbe ürünü olan 1982 Anayasasının halen yürürlükte olduğunu, son zamanlarda yeni ve sivil bir Anayasa yapılması çalışmalarının yapıldığını da hatırlatan Halit Çelik, “Bu çalışmalar ciddiyet ve kararlılıkla sürdürülmeli ve mutlaka sonuca ulaştırılmalıdır. Yeni Anayasa’nın insan haklarına saygılı değil dayalı bir Anayasa olması şarttır. Ayrıca yeni Anayasa’ya fiili ya da muhtıra şeklinde belirecek her türlü askeri müdahalede bulunulmasını suç olarak kabul eden hükümler mutlaka konulmalıdır. Ülkenin umudunu karartan, geleceğine kelimenin tam anlamı ile ‘darbe’ vuran, tarihi durduran bu hadisenin müsebbipleri ve failleri yargılanmalıdır. Bunun için, yasal duvarlar yıkılmalı, engeller kaldırılmalı ve halk hesap sormalıdır” dedi.

Recep GÖREN / ANKARA

13.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bomba bilmecesi

  Kızılay ve Kimse Yok Mu

  MAZLUMDER: Darbecilerden hesap sorulsun

  Rehn: Reformları hızlandırın

  Gül'den kardeşlik mesajı

  Demiralp: Türkiye bir Avrupa ülkesidir

  Demokratik anayasa milletin hakkıdır

  ‘Genç Siviller’den anlamlı protesto

  Türkiye’nin AB’ye girişi ‘dinler savaşı’na cevap olacak

  Başarıya hüküm giydiler

  İzmirli eğitimciler din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerini tartıştı

  Hızlı trene tam not

  Mevsimlik işçiler dönüş yolunda


 Son Dakika Haberleri