Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Rehn: Reformları hızlandırın

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn,bir basın konferansında yaptığı açıklamada ‘Hükümetin reform sürecini tekrar başlatacağını sadece ummuyor, bekliyorum. Özellikle de ifade ve din özgürlüğüyle ilgili olanları. Böylelikle ciddi bir gelişme kaydettiklerini kanıtlayabilirler’ dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, 7-8 Eylül’de Portekiz’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi “Gymnich” Toplantısı’nda Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüşmesinin ayrıntıları belli olmaya başladı.

ABHaber internet sitesinin haberinde Komisyon kaynaklarından alınan bilgilere göre Rehn, Babacan’ı Türkiye’yi ifade ve din özgürlüğü konusunda hızlı bir gelişme göstermesi için sıkıştırdığı belirtildi.

Görüşmede Babacan’ın Rehn’e , aydınlar ile gazetecilere cezai takibat açılmasına sebep olan ceza kanununda bir iptal ya da değişiklik yapmak için henüz bir girişimleri olmadığını, bu konunun tasarlanan yeni anayasada ele alınacağını aktardığı öğrenildi.

Olli Rehn, AB adayı Türkiye’nin, N‘isan ayında ordunun laik düzeni savunmak için müdahalede bulunabileceği uyarısına rağmen, bu politik ve kurumsal krizi oldukça pürüzsüz bir şekilde atlattığını kaydetti.

Öte yandan Rehn, bir basın konferansında yaptığı açıklamada ‘Hükümetin reform sürecini tekrar başlatacağını sadece ummuyor, bekliyorum. Özellikle de ifade ve din özgürlüğüyle ilgili olanları. Böylelikle ciddi bir gelişme kaydettiklerini kanıtlayabilirler’ dedi. Rehn, yeni yönetimin AB adaylığı ve gerekli reformları gündemlerinin ilk sırasına koymalarından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.”

301. MADDE UYARISI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Yalçındağ başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, Kasım ayında açıklanacak Avrupa Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu öncesinde bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak amacıyla, Brüksel’de temasları çerçevesinde Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile biraraya geldi.

Rehn, görüşmede Türkiye’ye tüm Avrupa’da destek olan herkes TCK’nin 301. maddesinin Ekim ayında değişmesini bekliyor. Türkiye bu konuda gerekli adım atmaz, hükümet sözünü tutmazsa ve bu işi Anayasa değişikliği sürecine havale ederse birkaç sonuç doğar dedi.

Rehn bunları şöyle sıraladı:

1- AB genelinde hükümetin inandırıcılığı azalır.

2-Türk halkı hakkettiği düşünce ve ifade özgürlüğü alanında özgüven ortamından mahsur kalır.

3-Avrupa’da Türkiye’yi, destekleyen tüm siyasi ve ekonomik çevreler en önemlisi geniş kentli aydın sınıfların desteği çöker.

SÜRECE SONUNA KADAR DESTEK

Olli Rehn, ‘’Türkiye’nin AB sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Fakat bu süreçte Türkiye önce kendine yardım etmeli. TCK 301. maddesi Türkiye karşıtlarını güçlendiriyor. Bu konuda Kasım ayında yayımlanacak Türkiye raporu öncesi adım atılmalı’’ diye konuştu.

TÜSİAD heyeti ayrıca Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Hans-Gert Pöttering ile biraraya geldi. Pöttering,’’ Kişisel görüşleri ne olursa olsun AP Başkanı olarak dikkate alması gereken bir gerçek olduğunu, bununda AP’de bugün net bir çoğunluk Türkiye AB sürecini destekliyor’’dedi.

AP’deki siyasi grup başkanları ile görüşen TÜSİAD heyetine AP siyasi grupları şu mesajı verdi:

‘’Hem AB hemde Türkiye karışık bir dönemden geçiyor. Türkiye’nin bu süreçte en önemli gücü demokrasisi, ekonomisi ve çağdaş toplum olmasıdır. Bu yönde ilerleyen Türkiye’nin önü açıktır.’’

Heyetin Brüksel temaslarına, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın yanısıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Pekin Baran ve Ümit Boyner, TÜSİAD Üyesi Cem Duna, TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Hale Hatipoğlu, TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası ile Dış Politika Danışmanı Soli Özel katıldı.

/ LİZBON/BRÜKSEL

13.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bomba bilmecesi

  Kızılay ve Kimse Yok Mu

  MAZLUMDER: Darbecilerden hesap sorulsun

  Rehn: Reformları hızlandırın

  Gül'den kardeşlik mesajı

  Demiralp: Türkiye bir Avrupa ülkesidir

  Demokratik anayasa milletin hakkıdır

  ‘Genç Siviller’den anlamlı protesto

  Türkiye’nin AB’ye girişi ‘dinler savaşı’na cevap olacak

  Başarıya hüküm giydiler

  İzmirli eğitimciler din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerini tartıştı

  Hızlı trene tam not

  Mevsimlik işçiler dönüş yolunda


 Son Dakika Haberleri