Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hayata geçiyor

Ulaştırma Bakanlığı, Avrupa’dan Çin’e demir yoluyla kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’ni hayata geçiriyor. Hattın Türkiye bölümündeki kısmın alt ve üst yapısının ihalesi, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda firmanın katılımıyla bugün gerçekleştirilecek.

Tarihi İpek Yolu’nu ‘’Demir İpek Yolu’’na dönüştürecek proje, 3 etaptan oluşuyor. Türkiye, yatırım programında 380 milyon YTL ödenek ayrılan 76 kilometrelik hattın yapımını gerçekleştirecek. Gürcistan ise Türkiye sınırından Ahılkelek’e kadar olan 29 kilometrelik hattı yapacak ve ayrıca Ahılkelek’ten Tiflis yakınlarına uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak. Gürcistan kesimindeki işlerin ihaleye çıkarılması için hazırlıkların sürdüğü ifade edildi. Gürcistan’daki yapım çalışmalarının bedelini Azerbaycan karşılayacak.

Türkiye’nin yapımını gerçekleştireceği 76 kilometrelik bölüm çift altyapıya uygun, tek üst yapılı olarak inşa edilecek. Hattın kapasitesine göre, ilerleyen yıllarda üst yapının çift hatta dönüştürülebileceği belirtildi. Ulaştırma Bakanlığı, açılan alt ve üst yapı ihalesinde teklifleri bugün alacak. 50’nin üzerinde yerli ve yabancı firmanın şartname satın alırken, ihaleye 10’dan fazla ortak girişimin teklif vermesi bekleniyor. İhalenin ardından, değerlendirmelerin yaklaşık 2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Kazanan firmanın belirlenmesinden sonra yer teslimi yapılacak.

PROJE, 2010 YILINDA TAMAMLANACAK

Projenin tümünün 2010 yılında tamamlanması hedefleniyor. Diğer taraftan İstanbul Boğazı’nda sürdürülen Marmaray Projesi’nin de tamamlanmasına paralel olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde Avrupa’dan Çin’e demir yoluyla kesintisiz yük taşımak mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması hedefleniyor.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hizmete alındığında, orta vadede yıllık 30 milyon ton yük taşınması planlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının yıllık 19,5 milyon ton yük taşıdığı dikkate alındığında, hattın Türkiye açısından önemli bir gelir kalemi oluşturacağı hesaplanıyor. Ayrıca, Kazakistan, henüz daha güzergah yapılmadan hatta taşınmak üzere yılda 10 milyon ton yük garantisi verdi.

/ ANKARA

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Risale-i Nur dâvâsı AİHM'e gidiyor

  Soruları cevapsız bıraktı

  Hatipoğlu: Yine aynı seremoni

  YÖK tamamen kaldırılmalı

  Darbe günlüğü hükümetin elinde

  Erdoğan: Başörtüsü yasağı sivil anayasa ile çözülmeli

  Rahip: Ramazan bizi birbirimize bağlıyor

  Fakirin Ramazan sofrası

  Gül: Herkes farklılıkları hazmedecek

  Büyükelçi Ertay: Türkiye için nükleer enerji önemli bir seçenek

  Burns: Bizim için PKK terörist bir örgüttür

  Karakola terörist saldırısı

  New York Times: Irak'ta PKK'ya karşı askerî seçenek açık

  Vatandaş izin vermedi proje iptal edilecek

  Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hayata geçiyor

  Gazilerden şehitlere duâ


 Son Dakika Haberleri