Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Fakirin Ramazan sofrası

Dar gelirliler Ramazan sofralarını kilo fiyatı 13 YTL civarında olan dana eti yerine kilosu 3-5 YTL olan dana kuyruğu, 8 YTL olan dana ciğeri yerine 3 YTL’lik tavuk ciğeri, 12 YTL’lik kıyma yerine tavuk eti ve sakatat karıştırılmış 5 YTL’lik kıyma ile süslüyor.

Ramazan ayına girmeden önce bakliyat, et ve süt ürünleri ile meyve-sebzeye yapılan zamlar, en fazla dar gelirlileri etkiledi.

Dar gelirliler, bu zamların da etkisiyle Ramazan sofralarını daha ucuz ürünlerle süslemeye çalışırken, Konya’da kadınlar pazarı ve civarında et ve süt ürünleri ile yumurta gibi ürünlerin en ucuzunu alıyor.

Ramazan ayında sofrasını etle süslemek isteyen dar gelirliler, kilosu 13 YTL civarında olan dana eti yerine, üzerindeki etine göre fiyatı farklılık gösteren daha kuyruğunun (zıpkın) kilosunu 3-5 YTL’ye alıyor.

Kilosu 8 YTL olan dana cireği ya da 8.5 YTL olan kuzu ciğeri yerine daha ucuz olan 3 YTL’lik tavuk ciğerini tercih eden yoksul aileler, kilosu 12 YTL’ye dana kıyma almaktansa sakatat, tavuk ve koyun etinden oluşan kilogram fiyatı 5 YTL olan kıymayı evine götürebiliyor.

TAKIM CİĞER DAHA UCUZ OLUYOR

Bazı aileler ise akciğer, karaciğer, dalak ve yüreğin bir arada bulunduğu ‘’takım ciğer’’ olarak bilinen bütün parçayı tanesini 6 YTL’den alıp her bölümünü farklı şekilde değerlendirebiliyor. Ramazan ayında talep görün ürünlerden olan kelle tanesi 1,5-3,5 YTL arasında, paça ise tanesi 40 YKr’den alıcı buluyor.

Pazarlarda tanınmayan markaların üretimleri olan tavuklar da oldukça ucuza satılıyor. Dar gelirli ailelerin talep gösterdiği bu tavuklar kilosu 2,5 YTL’den satılırken, çorbalık küçük parçaları ise 1,25 YTL’den alıcı buluyor.

Sucuğun kilosunun 5 YTL’ye satıldığı ucuzluk pazarlarında birçok aile, böreklik ya da kahvaltılık için kilosu 12 YTL civarında olan tulum peyniri yerine, yine tulum peyniri adı altında açıkta satılan peyniri imkanları nedeniyle 3,5 YTL’ye alıyor.

Beyaz peynir fiyatlarının 8 YTL’ye kadar çıktığı bu dönemde, tenekelerin dibinde kalan kırık olarak tabir edilen küçük parçalardan oluşan beyaz peynirler kilosu 2,75 , kırık kaşarlar ise 6 YTL’den satılıyor.

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, açıkta satılan gıdaların sağlık açısından tehlike saçtığını, bu yüzden bu tür gıdalara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Özellikle et ve süt ürünlerinde ucuza satılan gıdaların içeriğinin hiç de iç acıcı olmadığını belirten Çelebi, et ve süt ürünlerinin diğer gıdalara göre sağlık açısından daha ciddi riskler oluşturabileceğini sözlerine ekledi.

/ KONYA

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Risale-i Nur dâvâsı AİHM'e gidiyor

  Soruları cevapsız bıraktı

  Hatipoğlu: Yine aynı seremoni

  YÖK tamamen kaldırılmalı

  Darbe günlüğü hükümetin elinde

  Erdoğan: Başörtüsü yasağı sivil anayasa ile çözülmeli

  Rahip: Ramazan bizi birbirimize bağlıyor

  Fakirin Ramazan sofrası

  Gül: Herkes farklılıkları hazmedecek

  Büyükelçi Ertay: Türkiye için nükleer enerji önemli bir seçenek

  Burns: Bizim için PKK terörist bir örgüttür

  Karakola terörist saldırısı

  New York Times: Irak'ta PKK'ya karşı askerî seçenek açık

  Vatandaş izin vermedi proje iptal edilecek

  Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hayata geçiyor

  Gazilerden şehitlere duâ


 Son Dakika Haberleri