Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hatipoğlu: Yine aynı seremoni

Rektörlerin toplantısını eleştiren Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, “YÖK Başkanı öteden beri, Türkiye’de gerginlik oluşturulacağı zaman rektörleri hazır kuvvet çağırıyor, yazdığı metni okuyor ve onlara alkışlatıyor. Benzer bir seremoni yine düzenlendi” dedi. Hatipoğlu, “Amaç örtülü olarak 1982 darbe anayasasını savunmak. Bu eylemin kendi iradeleriyle olduğuna inanmıyorum. Bunlar öteden beri, herkesin bildiği güçler tarafından kullanılıyorlar. Bu durum rektörlere yakışmıyor” diye konuştu.

Taslak anayasada YÖK ile ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor. Buna göre YÖK’ün yetkileri koordinasyon ve planlama ile sınırlandırılacak, rektörler YÖK ve Köşk sürecine tabi tutulmadan üniversitelerde seçimle belirlenecek. Bir de üniversiteye giriş konusunda başörtüsü yasağının aşılması yönünde kesinleşmeyen çalışmalar var. Bütün bunlar rektörleri hareketlendirdi. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu’na rektörlerin hareketini sorduk.

Yeni Asya’ya konuşan Tüm Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, YÖK’ün geçmişte olduğu gibi yine gerilim peşinde olduğu ifade etti. İşte sorularımız ve Hatipoğlu’nun cevapları.

*Rektörler komitesinin olağanüstü toplanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir kere rektörler komitesi diye bir kurul yok. Olsa olsa buna YÖK rektörler toplantısı denebilir.

*Toplanmalarını gerektiren bir durum var mı?

Şu anda bir gereği yok. Ama YÖK Başkanı öteden beri, Türkiye’de gerginlik oluşturulacağı zaman rektörleri hazır kuvvet çağırıyor, yazdığı metni okuyor ve onlara alkışlatıyor. Benzer bir seramoni yine düzenlendi.

*Rektörlere yine mi ihtiyaç duyuldu?

Tahmin ediyorum rektörler, yine başka bir yerlerden alınan talimat doğrultusunda hazır bir metni alkışlayacak. Benim en çok merak ettiğim artık bu rektörler ne zaman kendilerine gelip de YÖK başkanının esiri gibi davranmadıklarını gösterecek. Ama keşke bu rektörler bir araya gelmişken “biz anayasa çalışmalarına katkıda bulunmak istiyoruz” deseler başımın üstünde yerleri var. Herkes, her kurum böyle bir talepte bulunabilir.

*Toplantının asıl amacı ne olabilir?

Buradaki amaç örtülü olarak 1982 darbe anayasasını savunmak. Demokratik bir biçimde hazırlanması düşünülen yeni anayasaya karşı çıkmak. Olay bu. Ki bu bilim adamlığına çok aykırı düşen bir olay.

*Rektörlerin özellikle başörtüsü denince neden tüyleri diken diken oluyor? Anayasada başka bir sıkıntı yok mu?

Maalesef yıllardır enerjimizi başörtüsü yasağı tartışmalarına harcadık. Bunların başında rektörler geliyor. Ben onların bu düşüncesinin ya da düşünecekleri eylemin kendi iradeleriyle olduğuna inanmıyorum. Bunlar öteden beri, herkesin bildiği güçler tarafından bir nevi kullanılıyorlar. Onların dediklerini yapma yönünde hareket ediyorlar. Üniversite rektörlerine açıkçası yakışmıyor.

*Darbe günlüklerindeki gibi mi?

Evet. Bunların beklentisi yeni bir darbe olması. Arkasından YÖK’ün yine bu haliyle devam etmesi ve kendilerinin de rektör olarak kalmasıdır. Yoksa kafalarının içinde ne türban ne şu-bu yoktur. Kafalarında olan oligarşik yapının, YÖK sisteminin devam etmesidir. Ve kendilerinin yeniden rektör atanması hatta mümkünse en fazla iki yıl seçilme sınırlamasını da kaldırıp ömür boyu üniversitenin başında kalmaktır.

*Taslak Anayasaya göre YÖK sistemi de değişecek…

Değişecek. Korkuları bu. Biliyorlar ki değişiklik olursa yeniden atanmayacaklar. Öyle varsayıyorlar.

ANKARA / Kemal BENEK

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Risale-i Nur dâvâsı AİHM'e gidiyor

  Soruları cevapsız bıraktı

  Hatipoğlu: Yine aynı seremoni

  YÖK tamamen kaldırılmalı

  Darbe günlüğü hükümetin elinde

  Erdoğan: Başörtüsü yasağı sivil anayasa ile çözülmeli

  Rahip: Ramazan bizi birbirimize bağlıyor

  Fakirin Ramazan sofrası

  Gül: Herkes farklılıkları hazmedecek

  Büyükelçi Ertay: Türkiye için nükleer enerji önemli bir seçenek

  Burns: Bizim için PKK terörist bir örgüttür

  Karakola terörist saldırısı

  New York Times: Irak'ta PKK'ya karşı askerî seçenek açık

  Vatandaş izin vermedi proje iptal edilecek

  Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hayata geçiyor

  Gazilerden şehitlere duâ


 Son Dakika Haberleri