Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

ABD hapşırdı, ihracatçı zatürre oldu

ABD’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan mortgage krizini önlemek için ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri yarım puan indirerek 5.25’ten 4.75’e çekmesi İMKB’ye bayram ettirirken döviz kurlarındaki gerileme ihracatçıların endişelerini arttırdı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “ABD hapşırdı, Türk ihracatçısı zatürre oldu” dedi.

Türkmenoğlu, yaptığı açıklamada, FED’in faiz oranlarında yarım puanlık indirime gitmesini zaten son dönemlerde hareketli olan piyasalardaki telaşın giderilmesi için önleyici bir vuruş olarak algılamanın mümkün olduğunu belirtti. Türkmenoğlu, ABD ekonomisi açısında bu kararın, bir nebze de olsa yatırımları arttırıp emlak ve kredi piyasalarını rahatlatacağını söyledi.

Mustafa Türkmenoğlu, ABD’deki faiz indiriminin yüzde 9.5 seviyesinde olduğunu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (MB) 0.25 puanlık indiriminin ise yüzde 1 seviyesinde kaldığını, bu indirim oranının en azından 1 puan olması gerektiğini, FED’in cesur tutumunun MB’ye örnek olmasını beklediklerini söyledi. 2006 Haziran ayında dövizin yukarı doğru seyir izlemesinden sonra Merkez Bankası’nın yüzde 13.25 seviyesinde olan faiz oranlarını kısa aralıklarla önce yüzde 15’e, sonrasında yüzde 17.25 ve en sonunda yüzde 17.50 düzeyine çıkardığını hatırlatan Türkmenoğlu, döviz artarken faiz silahını kullanan MB’nin tersi durumda kayıtsız kalmasının üretime, istihdama ve cari açığın azaltılmasına ciddi katkı sağlayan ihracat kesimini cezalandırmak anlamına geldiğini ifade etti. Faiz indirim kararı ile birlikte ABD Doları’nın YTL’ye karşı değer kaybının hız kazandığını dile getiren EİB Başkanlar Kurulu Başkanı, şöyle devam etti: “Dünyada bunlar yaşanırken ülkemiz ekonomisi de etkilenmektedir. Global piyasalardaki bu son gelişmelerle birlikte Türkiye’nin verdiği yüksek faiz sebebiyle YTL’ye geçiş artmış ve YTL daha da değer kazanmıştır. İhracata dayalı bir büyüme modelini benimsediği bilinen ülkemizde YTL’nin yüzde 60’lara varan oranlarda aşırı değerliliği özellikle yerli girdi kullanarak üretim yapıp ihracat yapan sektörleri, ithal girdi kullanarak üretim yapıp ihraç edenlerden daha fazla şekilde olumsuz etkilemektedir. Ege Bölgesi ihracatında yerli girdi kullanımının yüksek olması sebebiyle ihracatçılar çok daha olumsuz ektilenmektedir.”

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in 2007 yılı sonu için ihracatçılara 100 milyar dolar, cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 yılı içinse 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduğunun altını çizen Türkmenoğlu, bu rakamlara ulaşabilmek için ihracatçıların ayakta kalması gerektiğini, 60. Cumhuriyet Hükümeti’nin akşamdan sabaha zaman yitirmeden ihracatçıların rekabet gücünü arttıracak tedbirler almasını beklediklerini anlattı. Türkmenoğlu, “Böyle bir ortamda enerji ücretlerine yüzde 10 civarında zam hazırlığı yapıldığını duymak bizleri kaygılandırıyor. İstihdam üzerindeki kamu yüklerinin düşürülmesini, kayıtdışı ile etkin mücadele edilerek kayıtlı çalışan ihracatçılara karşı oluşan haksız rekabetin önüne geçilmesini, bölgesel teşvik yerine tarım-gıda, madencilik, tekstil gibi yerli girdi kullanımı yüksek sektörlere öncelik verilerek teşvik sisteminin gözden geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

/ İZMİR

21.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD hapşırdı, ihracatçı zatürre oldu

  Elektrikte kriz kapıda

  Elektriğe zam gündemde

  Tüzmen: Irak’la bir sıkıntımız kalmadı

  İş dünyası ASKON'un iftarında buluştu

  Van, en şanssız illerden biri

  En gelişmiş arıtma sistemi Çorlu’da

  ‘İbrahim Kefeli’den ilk mağaza


 Son Dakika Haberleri