Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İhracatçının döviz ve faiz isyanı

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, FED’in faiz indiriminin ardından Merkez Bankası Başkanının Para Politikası Kurulunu toplayarak bu indirimi karşılayacak 1.75-2 arasında indirim yapmasını beklediklerini söyledi. Satıcı, “Kurlar baş aşağı çekilmiş vaziyette. ‘1 dolar 1 YTL olacak’ diye herkes bekliyor. Bu olacaksa bilelim. Eğer bu olacaksa bunu gözümüzün içine baka baka söyleyin, öleceksek ölelim deyin” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, 13. Adıyaman Tekstil Hazır Giyim Kümelenme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Merkez Bankası’nı eleştirdi. Üretici olarak zorlama bir değişimin içerisinde bulunduklarını belirten Satıcı, Türkiye’de ekonomi piyasalarında uygulanan birtakım politikaların üreticileri belli değişimlere zorladığını söyledi. Satıcı, yüksek faizin devam ettiğini, Merkez Bankası’nın da hiçbir biçimde anlayamadıkları bir “inatla” ve “dirençle” gösterdiği tavrın Türkiye’de tekstilciyi değiştirdiğini kaydetti.

“Merkez Bankası gösterdiği tavrıyla, dinozorların dünyadan yok oluşuyla benzer bir durumu, üreticilerin tamamını dünyadan sürmek için çalışıyor” diyen Satıcı, Amerika Merkez Bankası (FED) ile Türkiye Merkez Bankası’nın uygulamalarını karşılaştırdı. FED’in faiz indirimi yapacağını açıkladığı gün, yabancı alım heyetiyle görüşme halinde olduklarını aktaran Oğuz Satıcı, şunları kaydetti:

“Herkesin kulağı Amerika’daydı. Yanımızdaki İngilizler bile bu kararın Türkiye’ye olan etkisini merak ediyordu. Faizi yükseltir diye beklerken, FED Başkanı fotoğrafın bütününü görerek karar verdi. 50 baz puanlık indirim yaptı. Ertesi gün Merkez Bankası Başkanımız, Para Politikası Kurulunu toplayarak bunu karşılayacak 1.75-2 puan arasında indirim yapar diye bekledik. Merkez Bankası’ndan o gün bugündür bunu bekliyoruz. Kurlar baş aşağı çekilmiş vaziyette. ‘1 dolar 1 YTL olacak’ diye herkes bekliyor. Bu olacaksa bilelim. Bunu bilirsek ona göre kendimizi donatırız. Eğer bu olacaksa bunu gözümüzün içine baka baka söyleyin ‘öleceksek ölelim’ deyin. Bir dolar bir lira olacaksa bilelim gerçeği de, buna göre tedbir alırız. Bunu beceririz. Biz hiç kimsenin beceremeyeceği şeyleri becerdik.”

Türkiye’nin ekonomik kriz yaşadığı dönemlerden bugün 100 milyar dolarlık ihracata geldiklerini kaydeden Satıcı, “Bize bu eziyetin yapılmaması gerekiyor. Bu konuyu dava olarak her yerde sürdürmeliyiz. Gerçeği bilirsek ona göre çözüm üretebiliriz. Öyle bir lobi ile karşı karşıyayız ki nasıl olduklarını bilemiyoruz. Basında çeşitli yazılar çıkıyor ancak bunlar gazetelere sızmış çeşitli finans kurumlarının başkanları ya da emekliler. Sanki Türkiye’de siyaseten sıkıntı varmış gibi, öyle bir yazılar yazıyor ki ‘faizler inmiyormuş’ çünkü ‘Türkiye’de siyasi istikrar sorunu’ var. Ama bunun bedelini üretici ödememeli. Türk insanının geleceğini varlığını sürdürebilmesini sağlayacak üreticidir” diye konuştu.

/ ADIYAMAN

26.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhracatçının döviz ve faiz isyanı

  Çay ve fındığa alternatif

  ‘En ucuz’ market açıldı

  2008’de 120 fuara katılacağız

  Türkiye-Japonya İş Forumu

  Tütün yerine zeytin

  Deprem ve yangın sigortası yaptırmıyoruz

  İşadamları vize kolaylığı istiyor

  Yeni nesil termâl silâh

  Yerli muzda hedef büyüdü


 Son Dakika Haberleri