Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yerli muzda hedef büyüdü

Muz üretiminin merkezi olan Mersin’in Anamur ilçesinde üreticilerin yüzde 75’inin, laboratuvar ortamında doku kültürü ile üretilen fidanları tercih ettiği bildirildi.

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası (ANTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Hedef Fidancılık ortaklarından Mehmet Ceren, yaptığı açıklamada, Anamur’da yetişen muzun ithal muzla rekabet edebilmesi için üreticilerin doku kültürü ile üretilen fidanları tercih etmeye başladığını söyledi.

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak muz üretiminin dünyanın her yerinde modern şekilde yapılmaya başlandığını ifade eden Ceren, ‘’Biz de Anamur’da yetiştirilen muzun ithal muzla rekabet edebilmesi için değişimin şart olduğunu görerek, 2000 yılından itibaren doku kültürü ile üretilen ithal Grand Nain ve gözlemleme suretiyle elde edilen yerli Şimşek cinsi muz fidanlarını yetiştirmeye başladık’’ dedi.

Ceren, şöyle konuştu: ‘’Yeni çeşitlerle Anamur’da muz üretimi daha modern ve kaliteli hale gelirken, ithal muzla rekabet edebilecek düzeye de ulaştı. Yıllardır yetiştirilen Dwarf Cavendish cins fidanlardan dönüm başına yılda 4-5 ton ürün alınırken, Grand Nain ve Şimşek cinsi fidanlardan 7-8, hatta üreticinin becerisine göre 9 tona kadar çıkan ürün alınabiliyor.’’

Doku kültürü fidesinin Hindistan’a 1980’li yıllarda girdiğini ifade eden Ceren, ‘’Bu konuda Türkiye’de geç kalındı. Devlet desteği verilmesi halinde Anamur muzu dünya piyasalarında yerini alacaktır’’ dedi.

/ MERSİN

26.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhracatçının döviz ve faiz isyanı

  Çay ve fındığa alternatif

  ‘En ucuz’ market açıldı

  2008’de 120 fuara katılacağız

  Türkiye-Japonya İş Forumu

  Tütün yerine zeytin

  Deprem ve yangın sigortası yaptırmıyoruz

  İşadamları vize kolaylığı istiyor

  Yeni nesil termâl silâh

  Yerli muzda hedef büyüdü


 Son Dakika Haberleri