Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Laiklik vahiy mi ki tartışılamıyor

NTV’nin tartışma programı ‘Neden’de konuşan Prof. Dr Hayri Kırbaşoğlu, “Devlet dinden elini çekmeyi göze alamıyor. Çifte standart var, tutarlılık yok. Laiklik tanımının konuşulmasına bile karşı çıkıyor bir kesim. Nihayetinde bu vahiy değil ki! Kaldı ki vahyin anlamı bile tartışılyor artık” ifadelerini kullandı.

NTV’nin tartışma programı ‘Neden’de sezonun ilk programında Can Dündar “‘Mahalle Baskısı’ Türkiye’yi Değiştirir mi? Yaşam tarzları tehdit altında mı?” ve “Türkiye Malezya Olur mu?” diye sordu.

Programa konuk olan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, NTV siyaset danışmanı Ruşen Çakır, Prof. Nur Vergin, ve Prof. Hayri Kırbaşoğlu soruları cevapladı.

“Türkiye laik bir ülke değil, Bizansist, dinin devletin hizmetinde olduğu bir model” diyen Profesör Hayri Kırbaşoğlu ise “Devlet dinden elini çekmeyi göze alamıyor. Çifte standart var, tutarlılık yok. Laiklik tanımının konuşulmasına bile karşı çıkıyor bir kesim. Nihayetinde bu vahiy değil ki! Kaldı ki vahyin anlamı bile tartışılıyor artık” ifadelerini kullandı.

Profesör Kırbaşoğlu, “Bir tarafta hürriyetler genişleyince, öbür tarafta daralıyor. Başörtüsünü yasaklamak da dayatmak da yanlış. Bunun için devlet, sivil toplum örgütleri ve mahalli kanaat önderleri toplanıp karar almalı; toplum evhamdan kurtarılmalı. Aksi halde obsesyona dönüşecek ve bu çok tehlikelidir. İslamcısı da, laiki de, solcusu da, sağcısı da kafalar aynı. Bu kafa değişmeli. Nereden baksak dökülüyoruz. Müslümanımız da, laikimiz de, solcumuz da önce adam olsun” dedi.

Prof. Nur Vergin, “Başörtüsü korkusu eskiden yoktu. Üniversitede 3-5 kız vardı, onlar da bizim medari iftiharımızdı. Ne zaman ki çoğaldılar, iş değişti. Türbanı Refah Partisi getirmedi, onlar Refah Partisi’ni getirdi. Korkmayalım. Korku üreten odakların kucağına düşmeyelim. Kavgadan, tartışmaktan, mücadele etmekten korkmamalıyız; ama birbirimizi vurmadan tabii” çağrısı yaptı.

/ İSTANBUL

27.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik vahiy mi ki tartışılamıyor

  Açıklama, gürültü çıkaranlara cevap

  Gerginliği oluşturan başörtülüler değil

  Peruk da yasaklandı

  Anayasa sade, yalın, anlaşılabilir olmalı

  Arınç: Hedef insan odaklı bir anayasa

  BM’de diplomasi atağı

  Meclis’te Öztürk’ler çoğunlukta

  AB’den Türkiye'ye mektup var

  Cumhuriyet’te bomba paniği

  Ortaöğretimde ikinci şans

  Dupont ve İTÜ’den işbirliği

  Diyarbakır’da ekmek dayanışması

  'Nezih Demirkent Basın Ödülleri' sahiplerini buldu

  Devletin zirvesine “Mavi Kod” ile sağlık takibi

  Irak ile terör mutabakatı

  Çanakkale’de 40 hektarlık orman yandı


 Son Dakika Haberleri