Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Açıklama, gürültü çıkaranlara cevap

Ekonomik ve Sosyal Konseyin sivil kanadını oluşturan sekiz sivil toplum örgütünün “yeni anayasa” ile ilgili açıklamasının bazı medya organları tarafından tek bir olaya kanalize edilmesini eleştiren Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “Sazı medya grupları açıklamamızı kendi tezlerinin ya da vehimlerinin dolgu malzemesi olarak kullanmak istediler. Tam tersine toplumun anayasa ihtiyacını gürültü çıkararak gölgelemek isteyenlere verilen bir cevaptır” dedi.

Yeni Asya’ya konuşan Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “Açıklamamızda ‘hayallere de kaygılara da gerek yok’ dedik. Bazı gazeteler sadece kaygı boyutu öne çıkarmış. Bazı medya grupları bunu kendi tezleri ya da vehimlerinin dolgu malzemesi olarak kullanmak istediler. Bunu açıkça görebiliyoruz. Bunun gazetecilikte yeri nedir bilmiyorum ama çok objektif olmadığını düşünüyorum” dedi.

Sivil toplum kuruluşları olarak sağduyu çağrısı yaptıklarına dikkat çeken Uslu, “Bir sağduyu çağrısı yaptık. Özellikle ‘netameli konuların öne çıkarılmak suretiyle toplumun bir anayasa talebi ve ihtiyacı gölgede kalmasın’ istedik. Hükümete bu konuda çağrıda bulunduk; “Ne yapmak istediği konusunda kamuoyunu, bizi bilgilendir” dedik. Medyaya, üniversiteye, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunduk. Herkes bu anayasanın oluşumuna yönelik varsa bir ilgisi, söyleyeceği sözü, vereceği katkısı bunları yapsın” şeklinde konuştu.

ÖZGÜRLÜKLERİN TARAFIYIZ

Anayasa çalışmalarının farklı mecralara çekilmesini de eleştiren Uslu, şunları söyledi:“Toplumun anayasa ihtiyacını gürültü çıkararak gölgelemek isteyenlere aynı zamanda burada cevap da var. Bu bir sivil toplum duyarlılığıdır. Türkiye’nin gelişmesinden, özgürlüklerin genişlemesinden, reformlardan yana taraf olduk. Bir pozisyon almış durumdayız. Yoksa burada herhangi bir kesimin görüşlerine dolgu malzemesi olmak ya da bazı görüşlerin yan sanayi gibi gösterilmek istenmemiz şüphesiz rahatsızlık verir. Hiçbir gruba bizim rezervasyonumuz yok. Söylediklerimiz çok net.

“Toplumun bir anayasa talebi vardır. Bunu bugün de söylemiyoruz. 24 Eylül 2001 tarihinde gazetelere ilanlar vererek talebimizi dillendirdik. İlanda TÜSİAD ve DİSK gibi kuruluşların da imzası var. Niyetimiz Türkiye’de çağdaş, demokratik hakları ve özgürlükleri güvence altına alan, reformlara engel olmayan, tam tersine Türkiye’nin reformlarla önünün açılmasını sağlayan bir anayasa. Herkesin gürültü çıkarmak yerine bu konuda bilimsel çalışma yapması gerekiyor. Biz bu konuda bir çalışma yapacağız.”

TÜSİAD’A ELEŞTİRİ

Geçmişte anayasanın değiştirilmesini isteyen TÜSİAD’ın bugün farklı bir düşüncede olmasının kendisiyle çeliştiğini de vurgulayan Uslu, “Sadece TÜSAİD değil bir çok örgüt var geçmişte söyledikleriyle bugün çelişen. Nedenini bilemiyorum. Bunun arkasında ekonomik, ideolojik nedenler olabilir. Ama toplum bütün kurumları tutarlılık testine tabi tutuyor. Dün söyledikleriyle bugün söyledikleri, dün durduğu yerle bugün durduğu yer birbirinden farklı olanlara çok fazla itibar etmiyor” dedi.

Kemal BENEK / ANKARA

27.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik vahiy mi ki tartışılamıyor

  Açıklama, gürültü çıkaranlara cevap

  Gerginliği oluşturan başörtülüler değil

  Peruk da yasaklandı

  Anayasa sade, yalın, anlaşılabilir olmalı

  Arınç: Hedef insan odaklı bir anayasa

  BM’de diplomasi atağı

  Meclis’te Öztürk’ler çoğunlukta

  AB’den Türkiye'ye mektup var

  Cumhuriyet’te bomba paniği

  Ortaöğretimde ikinci şans

  Dupont ve İTÜ’den işbirliği

  Diyarbakır’da ekmek dayanışması

  'Nezih Demirkent Basın Ödülleri' sahiplerini buldu

  Devletin zirvesine “Mavi Kod” ile sağlık takibi

  Irak ile terör mutabakatı

  Çanakkale’de 40 hektarlık orman yandı


 Son Dakika Haberleri