Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gerginliği oluşturan başörtülüler değil

Şişli’de başörtülü bir kıza sözlü ve fiziksel olarak saldırılmasıyla ilgili bir açıklamada bulunan Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER) Başkanı Dr. Refia Kızılhan, “Gerginliği oluşturan başörtülüler değil, başörtüsü yasağı ve yasağı olumlayan görüşlerdir” dedi.

Gazeteci-Yazar Emre Aköz’ün önceki günkü yazısında aktardığı, Şişli’de başörtülü bir kıza karşı yapılan çirkin saldırıyla ilgili açıklamalarda bulunan AKDER Başkanı Dr. Refia Kızılhan, “Bu olay, son dönemde örtülü kadınlar hakkında yapılan, 'hakkı olmayan! bir şeyi, yani maazallah üniversitede eğitim görme hakkını talep eden ve okula girdiklerinde herkesi zorla kapatacak ya da kapanmasına sebep olacak canavarlar!’ şeklinde yapılan yorumların yansıması olsa gerek” dedi.

Başörtülü kadınların “sistemli-sürekli ve yaygın” olarak eğitimden, çalışma hayatından, toplumsal hayatın görünür yerlerinden dışlandığını ifade eden Kızılhan, “Herkes, türbanlı yani dışarıdan ithal edilmiş! Örtülü kadının okuma, çalışıp para kazanma, üniversiteler, orduevleri, bazen mahkemeler gibi mekanlarda bulunma hakkının olmadığını iddia etme, hatta başbakan veya cumhurbaşkanı eşiyse onun kişiliğini ve hatta varlığını yok sayma hakkını kendinde görebiliyor, aslında bu çok vahim de olsa bireysel olarak yaşanan sokakta zorla baş açtırılma olayından daha önemli bir şiddet türü” şeklinde konuştu.

Bireysel olarak yaşanan fiziksel şiddetin mi, yoksa üniversiteye gidemeyen başörtülülere karşı gerçekleşen sistemli sözel ve psikolojik şiddetin mi daha ağır olduğunun düşünülmesi gerektiğine de dikkat çeken Kızılhan, yasak ve yasağı olumlu göstermeye çalışanların gerginliğin asıl sebebi olduğunu vurguladı.

Açıklamada değinilen yazıda, Emre Aköz, “Türbanlıya saldırı” başlığıyla 24 Eylül günü Şişli’de başörtülü kıza yapılan sözlü ve fiziksel saldırıyı aktarmıştı. Yazıda, Fenerbahçe Kulübü Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Tuncer Erdoğan’ın şahit olduğu olay, “Üçü erkek, ikisi kız, beş kişilik bir grup, türbanlı bir kızı önce sözle taciz ediyor. Ardından hızlarını alamayıp kızın türbanını başından çekip almaya çalışıyorlar. Tuncer Bey müdahale ediyor. Türbanlı kızı kurtarmaya uğraşıyor. Civardaki iki trafik polisinden yardım istiyor. Polisler ilgilenmiyor. O da ancak türbanlı kızı bir araca binerek, uzaklaşmasını sağlıyor” şeklinde anlatılmıştı.

Yeni Asya / İSTANBUL

27.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik vahiy mi ki tartışılamıyor

  Açıklama, gürültü çıkaranlara cevap

  Gerginliği oluşturan başörtülüler değil

  Peruk da yasaklandı

  Anayasa sade, yalın, anlaşılabilir olmalı

  Arınç: Hedef insan odaklı bir anayasa

  BM’de diplomasi atağı

  Meclis’te Öztürk’ler çoğunlukta

  AB’den Türkiye'ye mektup var

  Cumhuriyet’te bomba paniği

  Ortaöğretimde ikinci şans

  Dupont ve İTÜ’den işbirliği

  Diyarbakır’da ekmek dayanışması

  'Nezih Demirkent Basın Ödülleri' sahiplerini buldu

  Devletin zirvesine “Mavi Kod” ile sağlık takibi

  Irak ile terör mutabakatı

  Çanakkale’de 40 hektarlık orman yandı


 Son Dakika Haberleri