Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Anlaşma imzalandı

Türkiye ile Irak arasında terörle mücadelede işbirliği anlaşmasına imza atıldı. “Sıcak takip” anlaşma maddelerinin arasında yer almadı. Başbakanlık Merkez Bina’daki törende İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, anlaşmaya imza attılar. “Sıcak takip” konusunda anlaşmaya varılamadığını belirten Beşir Atalay, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: ‘’Hudut bölgelerinde güvenlik ve işbirliğinin güçlendirilmesine, sınır bölgelerinde terör örgütlerine karşı önlemlere ilişkin bir madde üzerinde, görüşmelerimiz sırasında mutabakat sağlamamız mümkün olamamıştır. Bu konuda müzakerelerimiz sürecektir."

Türkiye ile Irak arasında terörle mücadelede işbirliği anlaşmasına imza atıldı. “Sıcak takip” anlaşma maddelerinin arasında yer almadı.

Başbakanlık Merkez Bina’daki törende İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, 3 gün süren müzakerelerin ardından terörle mücadele konusunda el sıkıştılar.

“Sıcak takip” konusunda anlaşmaya varılamadığını belirten Beşir Atalay, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

‘’Hudut bölgelerinde güvenlik ve işbirliğinin güçlendirilmesine, sınır bölgelerinde terör örgütlerine karşı önlemlere ilişkin bir madde üzerinde, görüşmelerimiz sırasında mutabakat sağlamamız mümkün olamamıştır. Bu konuda müzakerelerimiz sürecektir. Bu husustaki iradelerimizi anlaşmaya ek olarak da kaydettik. En kısa sürede üzerinde anlaşmaya varmayı öngördüğümüz bu düzenleme de anlaşmamızın ayrılmaz bir parçası haline gelecektir.’’

Bakan Atalay, ‘’Irak Hükümeti’nin terörizmle mücadele alanında işbirliğine olumlu bakış açısı ve iradesinin, özellikle Irak’ın kuzeyinde faaliyette bulunan bölücü terör örgütü PKK/KONGRA-GEL’in faaliyetlerini önleyecek tedbirlere katkı sağlayacağı inancı içerisindeyiz’’ dedi.

Atalay, terörle mücadelede ulusal çabaların tek başına yeterli olmayacağını, bu felaketle ancak uluslararası alanda kapsamlı bir işbirliğiyle mücadele edilebileceğini yıllardır savunduklarını anlattı.

“ANLAŞMANIN UYGULANMASINA

ÖZEN GÖSTERECEĞİZ”

Atalay’ın ardından söz alan Irak İçişleri Bakanı Cewad Bolani de, kendi topraklarından Türkiye’nin herhangi bir terör saldırısına maruz kalmasını kabul edemeyeceklerini söyledi. Bölgenin güven, huzur ve istikrarının hedef alınmasına karşı mücadele edeceklerini ifade ederek bu konuda bölge ülkelerinin tek yumruk olmasını istedi.

Bolani, “Her iki tarafta mücadelede en etkin mekanizmayı seçmek istiyoruz” diyerek, bölgede terör odaklarını destekleyen taraflar olduğunu da savundu. “Bölgemiz hedef haline gelmiştir” diyen Bolani sözlerini şöyle devam etti:

“Bu anlaşma metni iki ülke arasında uzun süredir devam eden müzakerelerin bir sonucudur. Biz gayretleri bu anlaşma ile taçlandırmış bulunmaktayız. Karşılıklı olarak el ele vererek başa çıkamayacağımız hiç bir sorun yoktur.”

İçişleri Bakanı Atalay’ın dediği gibi, bir madde üzerinde görüş birliğine varılamadığını hatırlatan Bolani, her iki tarafın da bu konuda en etkili tedbir ve mekanizmayı seçmek istediğini, bunun için teknik kadrolar düzeyinde gelecek dönemde çalışılması gerektiğini, güvenlik komisyonlarının temaslarının süreceğini bildirdi. Bolani, “Ayrıca her iki ülke de onaydan geçirilmesi için anlaşmayı ilgili birimlere sunacaktır. Tarafımız, anlaşma maddelerinin uygulanmasına gerekli özen gösterecektir” diye konuştu.

Cemil YÜZER / ANKARA

29.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Çekilme Türkiye üzerinden olabilir

  Anlaşma imzalandı

  Berlin'de hoşgörü, bizde yasak

  Kurban öncesi veba alarmı

  Rehn: Süreç canlanmalı

  Babacan: Reformlar sürecek

  AB’den Türkiye’ye kolay vize desteği

  Bryza: Müslümanlık Türkiye’nin kimliği

  Silâh ilkelliğin simgesi

  Yamalı elbiseden kurtulalım

  RTÜK Başkanı hakkında hapis talebi

  Meclis öncelikle uluslar arası anlaşmaları ele alacak

  Gül’den İstanbul’a özel ilgi

  Claudia Roth Ankara’ya geliyor

  Bürokratlar fakirlere garsonluk yapacak

  Üniversite için ikinci şans

  Din dersi ayrışma sebebi yapılmasın

  Küresel ısınmaya karşı ilginç proje

  Sahte evrakla 5 yıl görev yaptı

  Kâğıt toplayan okullara, kırtasiye yardımı yapılıyor

  Kızılay hergün 13 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyor


 Son Dakika Haberleri