Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Rehn: Süreç canlanmalı

AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin AB sürecinin yolunda gittiğini ancak sürecin canlı tutulması gerektiğini söyledi.

Rehn, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’la Türkevi’nde görüşmesinin ardından Türk gazetecilerin soruları üzerine, sürecin yolunda gittiğini belirterek, ‘’(Türkiye ve AB) birlikte siyasi karışıklıktan çıkmayı başarabildik ve şimdi Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine yeniden güç verme zamanı ve reformların kısa zamanda gerçekleşmesini umuyorum’’ diye konuştu.

Rehn, ilerleme raporu yayımlanmadan önce somut adımlar atılıp atılmayacağı ve örneğin TCK’nın 301. maddesiyle bir gelişme olup olmayacağının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

‘’Bunu tabii Türk hükümetine sormak lazım. Sayın Babacan’la reform sürecini, anayasal reform konusunu görüştük. Bu kapsamda Avrupa’nın görüşünü belirttim. Türkiye hükümetinin ve meclisinin anayasayı Kopenhag kriterlerine göre, özellikle de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü açısından reformize etmesi önem taşıyor, çünkü bunlar açık, kendine güvenli bir toplumun temelini oluşturuyor. Türkiye’nin anayasasını reformize ederken bu hususları dikkate alacağına inanıyorum.’’

Rehn, ifade özgürlüğüyle ilgili maddelerin daha önceden gözden geçirilmesini umduklarını, ancak şimdi önemli olanın fazla gecikmeksizin bu işin tamamlanması olduğunu söyledi. Rehn, özellikle ifade özgürlüğü ve dini özgürlüklerle ilgili olarak Türk yasalarının Avrupa standartlarını yakalaması gerektiği görüşünü aktardı.

İfade özgürlüğüyle ilgili bir soru üzerine Rehn, Türkiye’de bazı gazetecilere ve yazarlara karşı kovuşturma yapıldığını, hatta mahkum edildiğini ifade ederek, bunun hem Avrupa’nın açık toplum ilkesiyle uyuşmadığını, hem de bu durumun Türkiye’nin çıkarına olmadığını kaydetti. Rehn ‘’Bu reformların gecikmeksizin yerine getirileceğine güveniyorum ve yeni anayasanın da Avrupa ilkeleriyle uyumlu olmasını görmek istiyoruz. Bu Türkiye’nin AB katılım sürecine yeniden güç vermenin en iyi yolu olacak’’ dedi.

Başörtüsü ile ilgili bir soru üzerine ise Rehn, bunun Türkiye’nin iç konusu olduğunu, başörtüsünün AB’yi ancak Türkiye’nin bu konuda daha önce karar veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına saygı göstermesi açısından ilgilendirdiğini belirtti.

Rehn, AB sürecinin Türkiye açısından demokratik laikliğin dayanak noktası olduğunu ve yeni anayasanın bugünkü Anayasa gibi ‘’demokratik, laik ilkelere ya da laik demokrasiye’’ saygı göstereceğine inandığını belirtti.

/ NEW YORK

29.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Çekilme Türkiye üzerinden olabilir

  Anlaşma imzalandı

  Berlin'de hoşgörü, bizde yasak

  Kurban öncesi veba alarmı

  Rehn: Süreç canlanmalı

  Babacan: Reformlar sürecek

  AB’den Türkiye’ye kolay vize desteği

  Bryza: Müslümanlık Türkiye’nin kimliği

  Silâh ilkelliğin simgesi

  Yamalı elbiseden kurtulalım

  RTÜK Başkanı hakkında hapis talebi

  Meclis öncelikle uluslar arası anlaşmaları ele alacak

  Gül’den İstanbul’a özel ilgi

  Claudia Roth Ankara’ya geliyor

  Bürokratlar fakirlere garsonluk yapacak

  Üniversite için ikinci şans

  Din dersi ayrışma sebebi yapılmasın

  Küresel ısınmaya karşı ilginç proje

  Sahte evrakla 5 yıl görev yaptı

  Kâğıt toplayan okullara, kırtasiye yardımı yapılıyor

  Kızılay hergün 13 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyor


 Son Dakika Haberleri