Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kurban öncesi veba alarmı

Hayvan sevkiyatları ile ortaya çıktığı belirtilen ölümcül koyun-keçi vebası, Kurban Bayramı öncesi yeniden gündeme geldi. Bursa ve çevre illerde hayvan ölümlerine sebep olan hastalığın, Kurban Bayramı için doğu illerinden gelecek hayvanlarla birlikte artmasından endişe ediliyor.

Bursalı koyun yetiştiricisi köylülerin verdiği bilgiye göre, Bursa köylerindeki koyunların yaklaşık yüzde 20’si bu hastalıktan ölüyor. Bursa’da, merkez Osmangazi ilçesine bağlı Yiğitali, Gökçeören, Tuzaklı köyleri, Gemlik merkez köylerinde ve Büyükbalıklı köyleri ile Tavşanlı, Bilecik, Kütahya gibi çevre illerden gelen hayvanların satıldığı İzmir Yolu üzerindeki Alaattin Bey Pazarında hastalık belirtilerine rastlanmış.

Veteriner Hekim İmran Güvenç, 2 yaşına gelmemiş genç kuzularda görülen hastalığın, hayvanların yer değiştirmeleri sırasında artış gösterdiğini belirtiyor. Güvenç, hastalığın hayvan nakilleri sırasında koyun ve keçilerin vücut dirençlerinin düşmesi, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla oluştuğunu, ağızda yaralar, burunda akıntı, göz yaşı akıntısı, ateş ve 2 gün içerisinde de ishal gibi belirtileri olduğunu söyledi.

Solunum yolu ile bulaşan hastalığın koyundan koyuna geçtiğini ve insanlara bulaşma ihtimalinin olmadığını belirten Güvenç, şu bilgileri verdi: “İhbarı mecburi olan bu hastalık çoğu zaman farkedilmiyor. Osmangazi ve Nilüfer köylerinin yüzde 80’inde bu hastalığa rastlıyoruz ama insanların çoğu hastalığın farkında değil. Hastalığa karşı hayvanların koyun keçi veba (PPR) aşısı ile aşılanması gerekiyor. Kurban Bayramı öncesinde bu aşılamanın yapılması ve hayvan sevkiyatlarına kısıtlama getirilmesi lazım. Çünkü hayvan nakilleri hastalığı alevlendiriyor. Hastalık geldikten sonra antibiyotikle direnç yükseltilmeye çalışılıyor ama buda hem maddi külfet hemde çok iyi bir çözüm değil.”

Bursa Tarım İl Müdürlüğü Enformasyon Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, bu güne kadar Bursa içerisinde özellikle Kurban Bayramı’na doğru, hayvan sevkiyatları yoğunlaşırken hastalık için gerekli bütün tedbirler alındı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Gemlik merkez, Nilüfer’e bağlı Büyükbalıklı köyleri ve diğer köylerde tesbit edilen vakalara gecikmeden müdahale edildi. 2-3 seneye kadar çok daha yoğun görülen hastalık, yapılan müdahaleler sayesinde büyük oranda gerilemiş.

Yapılan açıklamaya göre, her yıl 130 bin doz civarında programlı aşılama yapıyor. Bu sene içerisinde şuana kadar 90 bin doz aşı yapıldı. Yıl sonuna kadar 120 doz aşıya ulaşılması bekleniyor.

Bu noktada vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Enformasyon Müdürlüğü yetkilileri, hayvan sahiplerini hayvanlarını aşılatmaları konusunda uyarıyor.

/ BURSA

29.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Çekilme Türkiye üzerinden olabilir

  Anlaşma imzalandı

  Berlin'de hoşgörü, bizde yasak

  Kurban öncesi veba alarmı

  Rehn: Süreç canlanmalı

  Babacan: Reformlar sürecek

  AB’den Türkiye’ye kolay vize desteği

  Bryza: Müslümanlık Türkiye’nin kimliği

  Silâh ilkelliğin simgesi

  Yamalı elbiseden kurtulalım

  RTÜK Başkanı hakkında hapis talebi

  Meclis öncelikle uluslar arası anlaşmaları ele alacak

  Gül’den İstanbul’a özel ilgi

  Claudia Roth Ankara’ya geliyor

  Bürokratlar fakirlere garsonluk yapacak

  Üniversite için ikinci şans

  Din dersi ayrışma sebebi yapılmasın

  Küresel ısınmaya karşı ilginç proje

  Sahte evrakla 5 yıl görev yaptı

  Kâğıt toplayan okullara, kırtasiye yardımı yapılıyor

  Kızılay hergün 13 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyor


 Son Dakika Haberleri