Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran da Irak’ın bölünmesine karşı

İran yönetimi, ABD senatosunun kabul ettiği, Irak’ın federatif bir yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören plana karşı olduğunu açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı açıklamada, ABD senatosunun kararını “Irak’ın içişlerine açık müdahale’’ olarak gördüklerini ve bu girişimi, Irak’ın toprak bütünlüğü ve millî hakimiyetine de aykırı bulduklarını söyledi.

“Bu karar ABD’nin Irak’taki hatalar zincirinin devamı’’ diyen Hüseyni, tasarının Nuri El Maliki hükümetini zayıflatmak için kabul edildiğini savundu.

İran’ın, Irak’taki siyasî sürece ve anayasaya saygı gösterdiğini, El Maliki hükümetini desteklediğini vurgulayan Hüseyni, Irak’ın geleceğini belirlemenin Iraklıların tabiî hakkı olduğunu, dolayısıyla bu ülkeyle ilgili bütün kararların Irak halkı tarafından kanuni yollardan alınması gerektiğini belirtti.

Irak’ın 3’e bölünmesi gibi girişimlerin Irak’ın bütünlüğünü tahrip ve bölgedeki istikrarsızlığı artırma amaçlı olduğunu ifade eden sözcü, İran olarak bu girişimi kınadıklarını kaydetti.

ABD Kongresi’nin üst kanadı senato, önde gelen Demokrat senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak’ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılığı bulunmayan tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmişti.

Senato genel kurulundaki oylamada 23’e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak’ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını, petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalmasını öneriyor.

/ TAHRAN

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran da Irak’ın bölünmesine karşı

  Dini yok sayma fikri geride kaldı

  Sofya’da iftar zirvesi

  Pervez Müşerref’e yeşil ışık

  Kosova’da başörtüsü yasak değil

  Casey: ABD, PKK’yı desteklemiyor

  Myanmar’da katliam şüphesi

  Füze kalkanı Pasifik’te denendi

  İspanya’da monarşik deprem


 Son Dakika Haberleri