Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kayıt dışına karşı kredi kartı teklifi

Rize Defterdarı İhsan Özbay, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının en etkili yolunun nakdî para yerine kredi kartı gibi kaydî paranın kullanılmasının yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.

Rize Defterdarı İhsan Özbay, yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa ülkelerinde ekonominin yüzde 80-90 oranında kayıt altında olduğunu belirtti. Türkiye’de ise ekonominin kayıt altında olma oranının son birkaç yıla kadar oldukça düşük olduğunu ifade eden Özbay, ‘’Son yıllarda yapılan çalışmalarla bu oran oldukça yükseltildi. Ancak bir ülkede kayıt dışı ekonominin önemsiz olabilmesi için ekonominin büyük bölümünün kayıt altında olması gerekmektedir. Bu sebeple bu konuda hâlâ önemli mesafe almamız gerekiyor’’ dedi.

Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının en etkili yolunun nakdî para yerine kredi kartı gibi kaydî paranın kullanılmasının yaygınlaştırılması olduğunu vurgulayan Özbay, şunları söyledi:

“Nakdi paranın izlenmesi pek mümkün değildir. Ancak kaydi para kullanımında, para hareketinin izlenmesi kolaydır. Vatandaşlarımızın nakit para verecekleri yerde bunun yerine kredi kartını tercih etmelerini öneriyoruz. Çünkü bu durumda herhangi bir kayıt dışılık olduğunda bunu hemen tesbit edebiliyoruz. Tabiî bunu kullanırken gelirleri ile doğru orantılı bir şekilde kullanmalıdırlar. Yani biz nakit para verecekleri yerde kredi kartını tercih etmelerini öneriyoruz.’’

FİŞ DE KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE EDİYOR

Türkiye’de kamu giderlerinin yüzde 85’inin toplanan vergilerle finanse edildiğini ifade eden Özbay, “Vatandaşlarımız alış verişlerinde fiş almaya özen göstermelidirler. Ülkemizi seviyorsak yaptığımız alışverişin ardından fişimizi almayı ihmâl etmemeliyiz. Böylece kayıt dışı ekonomiyle mücadelemize katkı sağlanacak ve yapılan alış verişte oluşan vergi hazineye aktarılacaktır’’ diye konuştu.

Özbay, yakın zamanda, ülke genelinde daha önce başlatılan ‘Ülkemi Seviyorum Belgemi Alıyorum’ benzeri bir kampanya başlatılacağını da sözlerine ekledi.

/ RİZE

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kayıt dışına karşı kredi kartı teklifi

  Vergi borcundan kaçış yok

  Unakıtan: Tekel’e büyük ilgi var

  IMF Başkanlığına Kahn seçildi

  ATO’dan “sosyal güvenlik” raporu

  Maaş zammı için bakanlara mektup

  Bankalarda kâr arttı, sermaye azaldı

  Girişimciler hayallerini gerçekleştirdiler

  Limonda enflasyon rekor seviyede

  Uzanların yatları ve Balkaner’in arazisine yine talip çıkmadı


 Son Dakika Haberleri