Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gına getiren ‘resmî tarih’



Genelde ‘tarih’le, özelde de ‘yakın tarih’le problemli olduğumuz ortada. Problem, yakın ya da uzak ‘tarih’in doğru, objektif bir şekilde insanlara anlatılmamış olmasından kaynaklanıyor. Ecdada söven, onları ‘hain’ ilân eden bir anlayışın, millet nezdinde itibar görmesi zaten beklenemezdi ve neticede bu şekilde düşünenler taraftar bulamadı.

Yakın zamana kadar okul kitaplarında Osmanlı Devletinden bahsedilirken; padişahların eğlence düşkünü olduğu, bazılarının da ‘deli’ olduğu, önüne geleni astığı-kestiği anlatılırdı. Yakın tarihe gelince ise, ‘hata’lar da kahramanlık ve başarı ölçüsü gibi sunulurdu. Bu tavır da millet nezdinde itibar görmedi, ama uzun yıllar ısrarla, inadla bu yanlış sürdürüldü.

“Yalan söyleyen tarih utansın” diyenler de tenkid edildi. Edildi edilmesine, ama gerçeklerin gün yüzüne çıkması yine de engellenemedi. Yerli ve yabancı tarihçiler, işin aslının ‘resmî tarih’ kitaplarında anlatıldığı gibi olmadığını zaman zaman açıkladılar.

Yakınlarda bir roman yazan (Veda/Esir Şehirde Bir Konak) Ayşe Kulin de “Artık yanlış resmi tarihten bana gına geldi” diyenler arasına katılmış.

Kulin’in kitabında sözkonusu ettiği ‘konak’ın sahibi, yazarın büyük büyükbabası olan Son Osmanlı Meclisinin Maliye Nazırı Ahmet Reşat Paşa imiş. Kulin, ‘dede’sinin hayatından yola çıkarak yazdığı romanda resmî tarihe ‘başkaldırmış’ ve Sultan Vahdeddin’in vatan haini olmadığını söylemiş. Artık cumhuriyetin yakın tarihle barışması gerektiğini de anlatan Kulin, “Kesinlikle tarih okumasına tepki gösteriyorum, resmî tarihten bana gına geldi. Açıkça söylemek gerekir ki resmî tarih doğru değil” demiş. (Radikal, Kitap eki, 5 Ekim 2007)

“Kemalistlerin tepkilerinden çekinmiyor musunuz?” sorusuna karşılık Kulin, “İstedikleri kadar kızsınlar. Ben doğruyu görmeye çalışan biriyim. (...) Tüm bu çalışmalarım sonunda Vahdeddin’in vatan haini olmadığını görüyorum” şeklinde konuşmuş.

Aslında “Veda”nın yazarı Ayşe Kulin’in kıyısından köşesinden hatırlattığı gerçekleri millet zaten biliyor. Ne kadar gizlense de, bir şekilde ‘doğru tarih’ öğreniliyor. Fakat, bu doğru bilgiler ders kitaplarına giremiyor, çocuklarımız ‘yalan ve yanlış’ tarih bilgileri öğrenmeye devam ediyor. İlerleyen yaşlarda ‘doğru’ bilgilere ulaşıldığında ise, toptan bir güvensizlik ve ‘aldatılmış’ duygusu öne çıkıyor.

Bir noktaya daha dikkat çekmek gerekir: Kulin’in bugün dile getirdiği gerçekleri yıllar önce dile getiren ve bunun için suçlanan, hatta ‘mahkûm olan yazarlar bile vardır! Peki, onların yapılan haksızlığın bedelini kim ödeyecek?

Yalan ve yanlış yakın tarih bilgilerinin sadece Sultan Vahdeddin ya da Osmanlı Devletiyle sınırlı olduğu da düşünülmesin. Hür bir tartışma zemini oluştuğunda, asıl gerçekler sökün edecek ve ‘doğru tarih’ bilgileri ders kitaplarına da girecek inşallah. Bugün Kulin ‘yalan/yanlış resmî tarih’den gına duyuyorsa, yarın başkaları aynı tepkiyi ortaya koyacak ve bütün gerçekler ortaya çıkacak. “Yalan/yanlış resmî tarih” yazanların işi zor...

22.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.10.2007) - Eyvah, Rusya Müslüman olacak!

  (20.10.2007) - Millet seçsin

  (19.10.2007) - Danimarka, Türkiye olur mu?

  (18.10.2007) - Irak’a ‘benzin istasyonu’ muamelesi

  (17.10.2007) - Yine ‘Türkiye gerçeği’

  (16.10.2007) - CHP’nin durumundan ibret almak

  (15.10.2007) - Yaralar kaşınmasın

  (13.10.2007) - Misilleme yapabilir miyiz?

  (12.10.2007) - Bayram vesile olsun

  (11.10.2007) - Terör, hedefine ulaşmasın

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri