Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Yeni Asyadan Size

Okuma seferberliği



Gerek âfâkî âlemde, gerekse enfüsî dairede nazarları dağıtan, Üstad Bediüzzaman’ın ifadesiyle “beşerin beynini bin parça eden,” böylece insanı yaratılış maksatlarından uzaklaştıran hadiselerin yoğun şekilde ve ard arda yaşandığı bir çağdayız.

Bu durum, hayatlarını sair insanlardan çok farklı bir şuurla ve ebedî hayata endeksli bir duyarlılıkla tanzim gayreti içindeki Kur’ân ve iman hizmetkârlarını dahi etkileyebiliyor.

Hiçbir şey olmasa, hariçten ve kontrol edemediğimiz birçok kanaldan irademiz dışında dünyalarımıza akan menfî mesaj bombardımanı, ister istemez ruhlarımızda iz ve tortular bırakabiliyor.

Ve bu tortular, gerek söz konusu mesajların tahrip kuvvetine, gerekse bizim mukavemet ve bağışıklık gücümüzün zayıflığına göre, şevk ve moral kaybına sebep olabiliyor.

Bu bakımdan, manevî mukavemet ve bağışıklık gücümüzü hep sağlam tutmamız ve bunun için sürekli bir teyakkuz halinde bulunmamız büyük önem taşıyor.

Bunun en önemli şartı, manevî enerji kaynaklarımızla irtibatımızı, Üstadın bir mektubunda kullandığı ifade ile, “müfritane” seviyede muhafaza etmek.

“Müfritane irtibat”tan genelde anlaşılan mânâ, aynı hizmet idealleri için gönül ve fikir birliğiyle beraber çalışan insanların saflarını çok sık tutmaları, arayı açmadan sık sık bir araya gelip görüşmeleri, sohbet ve meşveret etmeleri.

Ancak aynı mânâyı, bu hizmetin temelini oluşturan ve Kur’ân’ın bu çağa dersi niteliğindeki eserlerle ilişkimize de tatbik etmemiz lâzım.

Bizzat müellifinin dahi, yazdıktan sonra yüzlerce kez okuma ihtiyacı duyduğu ve her okuyuşunda yeni mânâlar keşfedip çok istifade ettiğini söylediği Risale-i Nur eserlerini biz de elimizden düşürmemeli, defalarca okuma heyecanını hiç kaybetmemeliyiz.

Gerçek şu ki, yazının başında ifade ettiğimiz sebepler, özellikle son dönemde bu “okuma” aktivitemizi de ciddî şekilde zaafa uğrattı. Birçok alanda bunun sıkıntısını yaşıyoruz.

Onun için, öncelikle yapmamız gerekenlerin başında, kapsamlı ve yoğun bir Risale-i Nur okuma seferberliği başlatmak geliyor.

Bu seferberlikte hem şahsî okumaları teşvik etmeli, hem de daha yoğun ve kapsamlı müşterek okuma programları organize edip bunları yaygınlaştırmalıyız.

***

Geçen hafta “Kur’ân, Sünnet ve Risale-i Nur ışığında Cihad: Kalp ve gönüllerin fethi” isimli kitabını tanıttığımız Mehmet Ali Kaya’nın soyadı, sehven Bulut olarak çıkmış. Yazarımızdan ve okurlarımızdan özür dileyerek bu hatayı düzeltirken, bu vesileyle, adı geçen kitaptaki önemli tesbitlerden birini daha aktaralım:

“Dinin amacı inanmayanın hayatına son vermek ve yaşama hakkını elinden almak değil, bilâkis dünya ve ahiret saadetini temin etmektir. İnsana hayat vermekten daha değerli bir hizmet olamaz. İman hizmetinin değerini ise hiçbir şey tartamaz. Onu ancak Allah’ın mizan terazisi tartar.” (s. 108)

Üstadın “Mevcudat içinde en kıymettar, hayattır. Ve vazifeler içinde en kıymettar, hayata hizmettir. Ve hidemat-ı hayatiye (hayata yönelik hizmetler) içinde en kıymettar, hayat-ı fâniyenin hayat-ı bâkiyeye inkılâp etmesi için sa’y etmektir (çalışmaktır)” (Tarihçe-i Hayat, s. 188) ifadelerini hatırlatan bu cümleler, cihad denildiğinde sadece savaşı ve öldürmeyi anlayan zihniyetin ne kadar hatalı olduğunu da gözler önüne seriyor...

22.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.10.2007) - Üç aylar ve Ramazan sonrası

  (08.10.2007) - Ramazan’a veda ve Kadir Gecesi

  (01.10.2007) - Kutlu kervanın bahtiyar yolcuları

  (24.09.2007) - Kitap fuarlarına bekliyoruz

  (17.09.2007) - Kur’ân fırsatı kaçmadı

  (10.09.2007) - Kur’ân ayı Ramazan

  (03.09.2007) - Kur’ân heyecanı

  (27.08.2007) - Tatil biterken

  (20.08.2007) - Kur’ân ayında Kur’ân okuyalım

  (13.08.2007) - Bizim Radyo'da yeni dönem

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri