Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rice ve Erdoğan ziyareti kritik

ABD’nin eski Ankara büyükelçilerinden Mark Parris, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Türkiye ziyareti ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yapacağı ziyaretin, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin geri kalan döneminde, Türk-Amerikan ilişkilerini belirleyecek derecede önemli olduğuna işaret etti.

Washington’daki Brookings Institute adlı düşünce kuruluşunda Türkiye projesi üzerine çalışan Parris, Rice’ın Cuma günü başlayacak Türkiye ziyaretinin ana amacının, Erdoğan’ın, Oval Ofis’te Bush ile görüşmesinden başarılı bir sonuç çıkması olduğunu ancak bunun hiç de kolay olmayacağını kaydetti. Terör örgütü PKK ile ilgili Türkiye’nin beklentilerini ‘’anlaşılabilir’’ olarak niteleyen Parris, Washington yönetiminin ‘’yavaş davrandığını’’, Irak, Türkiye, ABD üçlü mekanizması gibi girişimlerin, PKK’ya karşı somut eylemlerle sonuçlanmadığını ve terörist saldırıların son dönemde arttığına işaret etti.

ABD Kongresi’ndeki Ermeni tasarısıyla Türkiye’nin ‘’hak etmediği bir tokatla’’ karşılaştığını vurgulayan Parris, Türkiye’de ABD’ye duyulan güvenin zayıfladığının altını çizdi. Parris, ABD’nin, ‘’PKK’ya karşı eyleme geçmedeki başarısızlığının’’ pekçok Türk’ün, ABD’nin PKK’yı desteklediği sonucunu çıkarmasına ve şehit cenazelerindeki sloganlarda PKK ile birlikte ABD’nin de kınandığına dikkati çekti.

Rice’ın Ankara’ya, 100 bin Türk askerinin Türkiye-Irak sınırında beklediği bir sırada ziyaret düzenleyeceğini hatırlatan Parris, Türk ordusu ve askeri liderliğin, ‘’farklı nedenlerden dolayı’’, harekete geçmekte isteksiz olduğunu savundu. Erdoğan’ın, Rice’tan, Washington’ın ne yapmaya hazır olduğunu duymak istediğini ve beklenti çıtasını da PKK kamplarının kapatılması ve liderlerinin yakalanıp Türkiye’ye verilmesi gibi yüksek tuttuğunu belirten Parris, Iraklı Kürtlerin bu ortamda kışkırtıcı davrandığına, Bağdat hükümetinin ise yeterince ikna edici olmadığına işaret etti.

Erdoğan’ın Washington’ı ziyaretinde, Bush’tan gerekli güvenceyi alması halinde, Türk-Amerikan ilişkilerinde, ‘’son 14 ayda ortaya çıkan gerginliği’’ ortadan kaldırma şansının doğacağını belirten Parris, bu güvence alınamadığı takdirde Erdoğan’ın, bazı sonuçlara varmasının beklenebileceğini belirtti. Parris, ‘’bu, neredeyse kesinlikle, Türk ordusunun, kar yağmadan önce Irak’ın kuzeyine bir çeşit müdahalede bulunacağı anlamına gelir. Aynı zamanda Türk-Amerikan stratejik işbirliğini sağlam bir yere oturtmak için Oval Ofis’e yeni bir liderin gelmesinin beklenmesi anlamına da gelebilir’’ dedi.

/ WASHINGTON

02.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rice ne getirecek?

  Rice ve Erdoğan ziyareti kritik

  Uygur kızlara Çin işkencesi

  İstihbaratçıdan istihbarat eleştirisi

  Irak, Amerikalı diplomatların kâbusu oldu

  Savaş intihar ettiriyor

  Suharto’nun tazminatı yoksullara

  2 Amerikan askeri öldürüldü

  ABD’de çocuk tutuklulara pranga


 Son Dakika Haberleri