Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Uygur kızlara Çin işkencesi

İnsan hakları savunucu Rabia Kadir, Çin’i, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan genç Uygur Türkü kadınları zorla evlerinden çıkararak Çin’in doğusundaki fabrikalarda çalışmaya zorlamakla suçladı.

Kendisi de ABD’ye iltica etmiş olan bir Uygur Türkü olan ve 2006 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Kadir, ABD Kongresi’ndeki İnsan Hakları Grubu’nda yaptığı konuşmada, ABD’den Çin’in bu uygulamaya son vermesi konusunda yardımcı olmasını istedi. Kadir, ‘’yerel yetkililer, Uygur kadınlarının Çin’in doğusundaki şehirlere transferini en önemli hükümet politikalarından biri olarak görüyorlar ve bu konuda sıfır tolerans gösteriyorlar’’ diye konuştu.

Tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada, Uygur Türklerinin halen çoğunluğu oluşturduğu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin güneyinden, ‘’iş imkânları’’ kisvesi altında ülkenin doğusuna nakledilen kadınların tamamının bekâr ve 16-25 yaş arasında olduklarına dikkati çeken Kadir, Sincan Uygur bölgesindeki resmi basında yer alan istatistiklerden alıntılar yaptı.

“Şimdiden yüzbinlerce Uygur kadını, Doğu Türkistan’dan alınarak Pekin, Tianjin, Jiangsu, Qingdao, Shandong, Zhejiang ve diğer bölgelere nakledildiler’’ diye konuşan Kadir, günde 12 saat çalıştırılan ve maaşları aylarca ödenmeyen kadınlara çok kötü muamelede bulunulduğunu savundu. Kadir, söz konusu kadınların ‘’ucuz köleler ve potansiyel seks işçileri’’ olarak görüldüklerini ifade etti.

ABD’ye çağrıda bulunan Kadir, Uygur Türkü kadınların başka bölgelere götürülmelerinin izlenmesini ve gelecekte Çin ile insan hakları konusunda oluşturulacak bir diyalog zemininde bu ülkeye söz konusu uygulamayı sona erdirmesi yönünde çağrıda bulunulmasını istedi.

/ WASHINGTON

02.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rice ne getirecek?

  Rice ve Erdoğan ziyareti kritik

  Uygur kızlara Çin işkencesi

  İstihbaratçıdan istihbarat eleştirisi

  Irak, Amerikalı diplomatların kâbusu oldu

  Savaş intihar ettiriyor

  Suharto’nun tazminatı yoksullara

  2 Amerikan askeri öldürüldü

  ABD’de çocuk tutuklulara pranga


 Son Dakika Haberleri