Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Devletin 2008 önceliği, daha fazla tasarruf

Makro ekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesine dönük gelecek yıl bir dizi tedbir alınması öngörülürken, 2008 yılında kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması amaçlanıyor. 2008 yılı programından derlenen bilgilere göre, öncelikli olarak mali disiplinin sürdürülmesine yönelik tedbirler alınacak. Bu kapsamda, kamu mali yönetiminde mali kurallar belirlenecek.

Maliye Bakanlığının sorumluluğunda yakalanan makro ekonomik istikrarın ve mali disiplinin devam ettirilmesi amacıyla yasal olarak belirlenecek mali kurallar vasıtasıyla kamu mali yönetiminde yasal zemin oluşturulacak. Gelecek yıl kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması amaçlanıyor.

Kamuda taşıt kullanımı ve harcırah sistemi yeniden düzenlenecek. Uygulamada yaşanan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri tespit edilecek, mali disiplin çerçevesinde ve kamu harcama sisteminde etkinlik, şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılmasını sağlamak amacıyla günümüz şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun yeni bir Taşıt Kanunu ve Harcırah Kanunu hazırlanacak. Döner sermayeli işletmeler yeniden yapılandırılarak, kamudaki döner sermayeli işletmelerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılacak.

Gelecek yıl, basit, öngörülebilir, adil ve geniş tabanlı bir vergi sisteminin oluşturulması çalışmaları sürdürülecek. Vergi mevzuatıyla ilgili değişikliklerin sadece ilgili vergi kanunlarıyla yapılmasını sağlayacak düzenleme yapılacak. Anayasaya eklenecek bir hükümle vergilerle ilgili her türlü düzenlemenin sadece ilgili vergi kanunlarında yapılması sağlanarak, vergi mevzuatının bütünlüğü ve izlenebilirliği korunacak.

Gelir vergisi sistemi de yeniden düzenlenerek, serbest piyasa ekonomisi ile uyumlu, yatırımları ve istihdamı artırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyen, vergiye uyumu artırarak kayıtdışılığı azaltan, etkin ve verimli bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında Gelir Vergisi Kanunu basitleştirilerek yeniden yazılacak.

Kamu idarelerinde mali yönetim, iç kontrol ve iç denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik tedbirler de gelecek yılın gündeminde olacak. Alınması düşünülen tedbirlerden bazıları ise şunlar:

*İç denetim alanında merkezi uyumlaştırma birimi kurulacak. Maliye Bakanlığına bağlı İç Denetim Koordinasyon Kurulu, kamu iç denetim sistemini geliştirmek ve koordine etmek üzere, İç Denetim Merkezi Uyumlaştırma Birimi fonksiyonunu bağımsız ve tarafsız bir organ olarak yerine getirecek şekilde yeniden yapılandırılacak.

*Kamu iç mali kontrolü alanında mevcut durum analizi ile gelecekte yapılması planlanan çalışmaları belirleyecek Kamu İç Mali Kontrolü Politika Belgesi de yürürlüğe girecek.

*Muhasebe ve denetim standartları geliştirilerek, meslek mensuplarına uluslararası akreditasyon kazandırılarak uluslararası muhasebe ve denetim standartlarına uyum sağlanacak.

KİT’lere AB düzeni geliyor

*KİT’lerde hesap verebilirlik, şeffaflık, karar alma süreçlerinde esneklik ve stratejik yönetim anlayışı esas alınacak. Bu doğrultuda Aralık sonuna kadar, KİT Yönetişim Kanunu çıkarılacak.

*Bazı Sektörlerde Faaliyet Gösteren Kuruluşlar ile Kamu Teşebbüsleri İhale Kanunu çıkarılacak. Su, enerji, ulaştırma ve posta hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren kurum veya kuruluşların tabi oldukları hukuki rejime bakılmaksızın (kamu şirketi veya özel şirket) gerçekleştirdikleri alımların AB mevzuatıyla uyumlu bir şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor.

*KİT’lerin başta fiyatlandırma olmak üzere tüm işletmecilik politikalarını genel yatırım ve finansman kararnamelerinde öngörülen hedeflere ulaşacak şekilde piyasa şartlarına uygun olarak belirlemesi ve uygulaması sağlanacak.

*KİT’ler, işletmecilik faaliyetlerini Yatırım Finansman Kararnamesinde Öngörülen hedef ve ilkeler doğrultusunda yürüttüklerini düzenli olarak raporlayacaklar.

*Enerji KİT’leri arasındaki alacak/borç tahsilatı ve nakit akışı sağlıklı ve sürekli bir yapıya kavuşturulacak. Gerekli fiyat ayarlamalarının zamanında yapılması, sağlıklı bir fiyatlandırma mekanizmasının tesis edilmesi, enerji KİT’lerinin birbirlerine yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeleri sağlanacak.

*Tarım sektörüne dönük olarak da tarımsal ürün piyasalarının etkin bir şekilde işlemesi sağlanacak.

*TMO tarafından AB hububat ve çeltik ortak piyasa düzenine uyum sağlamak açısından hububat ve çeltik alım ve satımına ilişkin yönetmelikler Mart sonu gibi TMO Yönetim Kurulunda kabul edilecek.

*Fındık ürününe yönelik de bir strateji geliştirilecek. Tarım Satış Kooperatif ve Birliklerine sağlanan kredi desteği rasyonel hale getirilecek.

/ ANKARA

05.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Devletin 2008 önceliği, daha fazla tasarruf

  Kaçak elektriğin yıllık maliyeti 1 milyar YTL

  5 altın sahası görücüye çıktı

  Enerjide artık küçük oyuncuların şansı yok

  Türkiye'ye yatırım, Avrupa'ya avantaj

  Haciz mağdurlarının itibarı iade edilmeli


 Son Dakika Haberleri