Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mevlânâ, bilimde de öncüydü

Selçuk Üniversitesi Mevlânâ Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, ünlü Alman filozof Hegel’in, Mevlânâ’dan etkilendiğini söyledi. Şimşekler, ‘’Hegel, eserlerinde, özellikle zıtlık felsefesini anlatırken, Mevlânâ’dan etkilendiğini belirtiyor. Bu bilgiyi, Hegel’in kitaplarıyla ilgili yazılan bazı bilimsel makalelerde bulabilirsiniz’’ diye konuştu.

Şimşekler, yaptığı açıklamada, 13. yüzyılda yaşayan ve türbesi Konya’da bulunan ünlü düşünür Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin, geçmişte olduğu gibi bugün de insanları etkilemeye devam ettiğini belirtti.

Mevlânâ hakkında yazılan kitapların ABD ve Avrupa’da yoğun ilgi gördüğünü, bu ilginin her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Şimşekler, Mevlânâ Yılı sebebiyle düzenlenen faaliyetlerin de Mevlânâ’nın düşüncesinin daha fazla insanla bulaşmasına yardımcı olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Ünlü şarkıcı Madonna’nın bir şarkısını, Mevlânâ’nın şiirlerini besteleyerek hazırladığını, geçmiş yüzyıllarda olduğu gibi yakın tarihte de çok sayıda ünlü ressam, opera san’atçısı ve bestecinin Mevlânâ’dan etkilenerek eserler ortaya koyduğunun bilindiğini anlatan Şimşekler, bütün bunların Mevlânâ’nın dünya ortak mirasına yaptığı katkılar olduğunun altını çizdi.

18. yüzyılda yaşayan Alman filozof Hegel’in temel görüşünün, ‘’Bu dünya, bu dünyayı meydana getiren ve bilgimizin konusu olan nesneler, sonlu bireyin, insanın zihninden başka bir zihnin eseri olmalıdır. Bilginin nesneleri ve dolayısıyla bütün bir evren mutlak bir öznenin, mutlak bir zihin, akıl ya da tinin ürünüdür’’ olduğunu belirten Şimşekler, ‘’Hegel, eserlerinde, özellikle zıtlık felsefesini anlatırken, Mevlânâ’dan etkilendiğini belirtiyor. Bu bilgiyi, Hegel’in kitaplarıyla ilgili yazılan bazı bilimsel makalelerde bulabilirsiniz’’ diye konuştu.

Mevlânâ’nın ayrıca, asırlar önce dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü eserlerinde ifade ettiğini anlatan Şimşekler, ‘’Galileo Galilei’den yüzyıllar önce Mevlânâ, dünyanın yuvarlak olduğunu, dünyanın döndüğünü, hatta dünyadaki tüm nesnelerin döndüğünü 13. yüzyılda belirtmektedir. Ancak Mevlânâ döneminde ve sonrasında semazenlerin yaptığı sema ile Galile ve buluşunu ilişkilendirebilmek çok zor’’ diye konuştu.

/ KONYA

07.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni nesil sinemacılar BSF'de yetişecek

  Ayasofya Sergisi 17 Kasım'a kadar açık

  Mevlânâ, bilimde de öncüydü

  İstanbul 2010’a hazırlanıyor


 Son Dakika Haberleri