Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İnsan kopyalama yasaklanmalı

Uzmanlar özellikle üreme amaçlı insan kopyalamayı (klonlama) muhtemel suistimaller ve insan hakları ihlâli endişesiyle yasalar yoluyla yasaklanması gerektiğini belirtiyorlar.

Uluslararası toplumun, üreme amaçlı insan kopyalamayı (klonlama) yasaklamaya ya da muhtemel ayrımcılığa, hatta suistimale karşı gelecekte ortaya çıkabilecek klonlanmış insanların haklarını korumaya hazırlanması yönünde acilen bir anlaşmaya varması gerekebileceği bildirildi.

İrlanda Ulusal Üniversitesi İnsan Hakları Merkezinden Brendam Tobin ve ekibinin yayımladığı rapor, BM’nin üreme amaçlı kopyalamayı yasa dışı ilan etmekte başarısız olmasının, araştırmalardaki hızlı gelişmeler yüzünden kopyalanmış insanların ortaya çıkması ve çoğalmasının an meselesi olduğunu anlamına geldiğini ortaya koydu.

Tobin, tedavi amaçlı denetimli kopyalama araştırmalarına izin verilirken, üreme amaçlı insan kopyalamasının yasa gücüyle dünya çapında yasaklanmasının en arzu edilen seçenek olduğunu söyledi.

Brendam Tobin, uluslararası toplumun uzlaşma bulamamaya direnmesi halinde, sorumluluğu kabul etmesi ve kopyalanmış her bireyin aynı insan haklarından bütünüyle yararlanmasını sağlaması gerekebileceğini ifade etti.

BM’nin, kopyalanmış insanlara saygı gösterilmesi ve kopyalanmış insanların ön yargı, suistimal ya da ayrımcılığa karşı koruması yönünde halkın duyarlılığını artırmak için büyük çaplı programlar başlatması gerekebileceğini de ifade etti. Fransa ve Almanya, BM’den üreme amaçlı kopyalama girişimlerine küresel bir yasak getirilmesini istemiş, ancak tedavi amaçlı klonlama deneylerine izin verilmesini talep etmişti. BM’deki tartışmalar sırasında, birçok hükümet bu görüşe sahip çıkmış, ancak aralarında ABD ve Vietnam’ın da bulunduğu bazı ülkeler amacı ne olursa olsun her türlü klonlama çalışmasına karşı çıkmıştı.

/ WASHINGTON

13.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asker ailelerinde tutuklama şoku

  Türk-Kürt çatışması yok

  Bölge savaştan usandı

  AKP’li Kurt: Topraklarımızı mayınlardan temizleyelim

  Erdoğan'dan Atatürk övgülerİ

  MHP, Kaz Dağları için araştırma istiyor

  Sivil anayasa şart

  MEB'den “Acil Çözüm Merkezi”

  Son şahitlerden Osman Aydın dualarla uğurlandı

  Başoğlu: Başörtüsüne hakaret edilmesin

  İnsan kopyalama yasaklanmalı

  Yazıcıoğlu: Peres’in konuşması milletin vicdanını yaralar

  Kudüs buluşması Feshane'de

  “Anne-Baba Okulu”nda ebeveynler bilgilendirilecek

  Sineklerin gen haritası çıkarıldı

  Diyabet hastaları da şekerli gıda tüketebilir

  Şoför ve yönetici kursları açılacak


 Son Dakika Haberleri