Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özgürlükler korunmalı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca hazırlanan raporda, “Türk hükümetinin, PKK terörüyle savaşırken ülkedeki demokratikleşme sürecini ve siyasî reformları tehlikeye atmaması gerektiği” belirtildi. Raporda, “terörle mücadelenin reform sürecini engellememesi, demokratikleşmede sağlanan ilerlemeleri tersine çevirmemesi, siyasî özgürlükler ve insan haklarındaki gelişmeleri tehlikeye atmaması gerektiği” ifade edildi.

Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Aras tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Terörle Savaşı” başlıklı raporda, “küresel terörün hakim olduğu bir çağda Türkiye’nin de artan PKK terörüyle mücadele ettiğine” dikkat çekilerek, “olası bir sınır ötesi operasyona ilişkin tezkerenin TBMM’de kabul edilmesine yol açan dinamiklerin, Türkiye’nin ABD, Irak ve bölgenin diğer ülkeleriyle ilişkileri üzerinde etkilerinin olacağı” kaydedildi.

“İstanbul’da bu ay başında düzenlenen Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısının Türkiye’nin yoğun bölgesel diplomasi izlediği bir döneme denk geldiğine” işaret edilen raporda, “PKK terörünün sona erdirilmesi ve ‘Kürt sorununa’ nihai bir çözüm bulunması önünde ciddi zorluklar bulunuyor. Hükümet, terörizmle Türkiye’deki demokratikleşme sürecini ve siyasi reformları tehlikeye sokmayacak şekilde savaşmalı” ifadesi kullanıldı.Raporda, “Türkiye’nin, demokrasi ve güvenliği, demokratikleşmenin ülkenin güvenliğine katkısı olacak şekilde birbiriyle uyumlu hale getirmede başarılı olduğu” kaydedilerek, “teröre karşı mücadelenin reform sürecini engellememesi, demokratikleşmede sağlanan ilerlemeleri tersine çevirmemesi, siyasi özgürlükler ve insan haklarındaki gelişmeleri tehlikeye atmaması gerektiği” ifade edildi. Raporda, “Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasına bağlı kalma politikasını sürdürmesi ve Kürt milliyetçilere, nüfus inşası için hayali bir ‘Türk tehdidi’ oluşturmak için bahane sağlayabilecek eylemlerden kaçınması gerektiği” kaydedildi.

“Irak’a komşu ülkeler toplantıları sürecinin, bölgede savaş ve kaosun mevcut olduğu bir dönemde tüm Orta Doğu için önemli başarı olduğu” belirtilen raporda, “Türkiye’nin, bölgeler arası diplomasi çabalarını devam ettirmesi gerektiği” kaydedildi. Raporda, “bu toplantıların, ekonomik ve kültürel konuları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği” de ifade edildi.

“Türkiye’nin dinamik bölgesel politikasının, ülkenin bölgedeki nüfuzunu arttırmak için yeni bir iki yönlü siyaseti hedeflemesi gerektiği” görüşünün dile getirildiği raporda, “İlk olarak, bu siyaset Türkiye’nin Orta Doğu’da artan sivil ve ekonomik rolüne öncelik vermeli. İkinci olarak da Türkiye’nin bölgedeki barışçıl amaçlı askeri varlığına zemin hazırlamak için uzun vadeli bir planlama ve strateji oluşturulmalı” ifadesi kullanıldı.

Türk-Amerikan ilişkilerine de değinilen raporda, “Ankara ve Washington arasındaki uzun sorunlu alanlar ve gerginlikler listesine rağmen, iki ülke ilişkilerinin önemli olduğu” belirtildi.

SETA’nın raporunda, “Avrupa ülkelerindeki terör örgütü PKK varlığının da sonlandırılması gerektiğine” işaret edilerek, “AB içinde Türkiye’nin terör örgütü PKK ile savaşı konusunda bir kamuoyu oluşturmak için genel ve açık bir diplomasiye ihtiyaç olduğuna” dikkati çekildi.

/ ANKARA

16.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Daha yapmamız gereken çok reform var

  Özgürlükler korunmalı

  Beşir Atalay: Demokrasiyi feda edemeyiz

  Apo’nun talimatlarını tesbit ettik

  Belediye Başkanı Tekçe, istifa etti

  HÖH ile DTP çok farklı

  “Polis-Vatandaş Elele Projesi” Antalya’da suç oranlarını düşürdü

  Gül: Kıbrıs’ta çözüm, siyasî eşitliğe bağlı

  Kat Mülkiyeti Kanunu değişti

  3 milyon öğrenci Avrupa’da okuyacak

  TİKA ile MEB arasında protokol imzalandı

  Çözüm, interaktif eğitimde

  Meslek Lisesi mezunları işsiz kalmayacak

  Türk doktora “Politzer bilim ödülü”

  Pınar bebek, Barbie’ye rakip

  Minibüsçülerden zam talebi

  Kadına şiddete ekranda çözüm

  Diyabet 1 milyar insanı etkileyecek

  Zülfü Livaneli: Bir yaz boyu Said Nursî okudum

  Adres sormak artık paralı

  Boğaziçi’ne yeni imar planı

  Yoksulu kolla, bir kutu ilâç yolla

  Ankara’nın havasına sıkı takip

  Din görevlilerine özürlülük bilinci

  Kudüs için birleşelim


 Son Dakika Haberleri