Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gazeteciler: Yıpranma payı geri getirilsin

12 basın meslek örgütünün yöneticileri, Bakan Çelik’i ziyaret ederek, taslakla ilgili görüş ve beklentilerini ilettiler.

Basın meslek örgütleri tarafından Çelik’e sunulan raporda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Taslağın aralarında gazetecilerin de bulunduğu bir grup sigortalının yıpranma hakkını ortadan kaldırdığı belirtildi. Benzer bir girişimin, Sosyal Güvenlik Yasası’nın ilk gündeme geldiği tarihlerde de denendiği hatırlatılan raporda, yapılan görüşmeler sonunda, yıpranma hakkının eskiden olduğu gibi aynen muhafaza edildiği ifade edildi. Raporda, ‘’Şimdi, yıpranma hakkını ortadan kaldırma niyetinin yeniden taslağa dahil edilmesinin gerekçesinin izahı mümkün değildir’’ denildi.

Raporda, ‘’Taslakla, daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun hükümlerinde, iptal gerekçeleri doğrultusunda düzenlemeler yapılması beklenirken, bunun ötesine geçilerek, çalışanların mevcut haklarında kayıplara yol açan vahim bir hataya düşüldüğü kanaatindeyiz’’ görüşüne yer verildi.

Raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu: ‘’Her şeyden önce, yıpranma hakkı gazetecilere tanınmış bir imtiyaz değildir. 25-30 yıllık çalışmaları karşılığında basın emekçilerinden, diğer işçilerden farklı olarak her ay 3 puan daha fazla SSK primi kesilmektedir. Yıpranma hakkının prim karşılığı, medya sahiplerince karşılanmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerine göre, gazetecilik iş kolunda 15 bin 640 işçi çalıştığı dikkate alınırsa, asgari ücret üzerinden her ay en az 274 bin 482 YTL, sektörde ortalama maaşların 2 bin 200 YTL düzeyinde olduğu kabul edildiği takdirde ise her ay ortalama 1 milyon 32 bin 240 YTL prim fazlası ortaya çıkmaktadır. Yıpranma hakkının ortadan kaldırılması durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu her ay yaklaşık 1 milyon YTL primden mahrum kalacağı gibi, arada oluşan fark da medya sahiplerine rant olacaktır.’’

Devleti sigorta primlerinden mahrum eden ve çalışanları hak kaybına uğratan düzenlemelere gitmek yerine, gazetecilik iş kolundaki kayıt dışı işçiliği azaltma konusunda bakanlık ile işbirliği içinde olmanın daha yararlı olacağı vurgulanarak, bu kapsamda yasalarda sendikal örgütlenmeyi teşvik edici düzenlemeler yapılmasının önemi belirtildi. Raporda, yeni sistemde, emeklilikte yaş sınırları da artırıldığı için erken yaşta emekliliğin söz konusu olamayacağı kaydedildi. Basın meslek örgütleri tarafından sunulan rapora, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası imza koydu.

/ ANKARA

24.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Öğretmenler söz değil, icraat bekliyor

  Ara eleman kalmadı

  Rehn: Reformlar beklemesin

  Barroso, istifanın eşiğinden dönmüş

  DTP’nin kapatma dâvâsına kabul

  Demirtaş'a 301'den dâvâ

  Karayılan ve Bayık bilmecesi

  Yayınevi cinayetinde ilk duruşma yapıldı

  Doğu’da kar ve yağış uyarısı

  İmar affı diye bir şey yok

  Aile içi şiddet plânı hazır

  Gazeteciler: Yıpranma payı geri getirilsin

  Denizli mevlide hazır

  Deniz Feneri’nden Bangladeş’e yardım

  Numara taşıma, 2008’in ilk yarısında

  Türk gencin projesi dünyayı değiştirecek

  Vali Avuç'tan Facebook'a suç duyurusu

  5 asırlık hatim geleneği

  4. oyuncak kampanyası devam ediyor


 Son Dakika Haberleri