Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Rehn: Reformlar beklemesin

Avrupa Birliğinin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin son 1 yılda “oldukça zor dönemden geçtiğini” ve bu süreci “anayasal işleyişi ve demokratik kurumları güçlendirerek” başarıyla atlattığını söyledi. Türkiye’de gündemin ilk sırasında temel özgürlükleri genişletecek yeni anayasa çalışmasının olmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Rehn, “Fakat ifade özgürlüğü ve dinî özgürlükler gibi acil reformlar bu nedenle bekletilmemeli” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesinde ilerleme raporları ve genişleme stratejisi belgesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunan Olli Rehn, Türkiye’nin son 1 yılda “oldukça zor dönemden geçtiğini” ve bu süreci “anayasal işleyişi ve demokratik kurumları güçlendirerek” başarıyla atlattığını belirtti.

ABHaber sitesinin haberine göre Rehn, “Türkiye’de gündemin ilk sırasında temel özgürlükleri genişletecek yeni anayasa çalışmasının olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat ifade özgürlüğü ve dini özgürlükler gibi acil reformlar bu nedenle bekletilmemeli” dedi.

TCK’nın 301. maddesinin Avrupa normlarıyla bağdaşacak şekilde yeniden kaleme alınmasını isteyen Rehn, Türkiye’ye sık sık ne yapması gerektiğini hatırlatmanın kendisini, Türk hükümetini ve TBMM’yi rahatsız ettiği kadar, Türk halkını da huzursuz ettiğinden emin olduğunu söyledi.

AB’nin aday ülkelere karşı kendi taahhütlerine bağlı kalmasını isteyerek, Türkiye ile teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların müzakerelere açılmasını engelleyen Fransa’yı dolaylı olarak uyaran Rehn, “Koşulluluk faydalı bir ilke. Ama koşulluluk, sadece kendi taahhütlerimize bağlı kalırsak işler” diye konuştu. Rehn, Türkiye’nin beklemeden reformları başlatmasını isteyerek, “Biz de en az 2 fasılda yıl sonuna kadar müzakereleri başlatmalıyız. Adil olacağız ve sağlam duracağız, ama sağlam durmak için adil olmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

AP Dış İlişkiler Komitesinde soruları da cevaplandıran Rehn, DTP hakkında açılan kapatma dâvâsının hatırlatılması üzerine, bu dâvâyı yakından izlemeye devam edeceklerini söyledi.

Başka bir soru üzerine KKTC için hazırladıkları mali yardım tüzüğü uygulamaya girerken, doğrudan ticaret tüzüğünün üye ülkeler tarafından bekletilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Rehn, asıl önemli gelişmenin, Rum kesiminde şŞubatta yapılacak seçimlerin ardından BM öncülüğünde kapsamlı çözüm müzakerelerinin geciktirilmeden başlatılması olacağını ifade etti.

Türkiye’nin Ermenistan sınır kapısını açmamasına ilişkin bir soru üzerine Rehn, “İlişkilerin normalleştirilmesi için hem Türkiye’yi, hem de Ermenistan’ı teşvik ediyoruz. İlişkilerin normalleştirilmesini tek kritere bağlamak yerine, konuları diyalog yoluyla kapsamlı şekilde ele almak faydalı olabilir. (Türkiye’nin) Tarihçiler komisyonu kurulması önerisi bu kapsamda önem taşıyor. Fakat ifade özgürlüğü sunulmalı ve hükümetler komisyonun oluşturulmasına yardımcı olmalı” ifadesini kullandı.

Rehn, AB-NATO işbirliğinin Türkiye tarafından engellendiğinin iddia edilmesi üzerine, bu konuyu dün yapılan Türkiye-AB Troykası toplantısında konuştuklarını belirterek, “Bu durum beni endişelendiriyor. Çünkü uygulamada sorunlar ortaya çıkıyor. Bir anlamda kaybet-kaybet durumuyla karşı karşıyayız. Kıbrıs (Rum kesimi) ve Malta dahil hepimiz kaydeden taraftayız. İlgili tüm tarafların durumu yeniden düşüneceğini umuyorum. Ama hatırlatmak isterim ki NATO-AB işbirliği, AB Komisyonunun yetkisinde değil” diye konuştu.

/ BRÜKSEL

24.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Öğretmenler söz değil, icraat bekliyor

  Ara eleman kalmadı

  Rehn: Reformlar beklemesin

  Barroso, istifanın eşiğinden dönmüş

  DTP’nin kapatma dâvâsına kabul

  Demirtaş'a 301'den dâvâ

  Karayılan ve Bayık bilmecesi

  Yayınevi cinayetinde ilk duruşma yapıldı

  Doğu’da kar ve yağış uyarısı

  İmar affı diye bir şey yok

  Aile içi şiddet plânı hazır

  Gazeteciler: Yıpranma payı geri getirilsin

  Denizli mevlide hazır

  Deniz Feneri’nden Bangladeş’e yardım

  Numara taşıma, 2008’in ilk yarısında

  Türk gencin projesi dünyayı değiştirecek

  Vali Avuç'tan Facebook'a suç duyurusu

  5 asırlık hatim geleneği

  4. oyuncak kampanyası devam ediyor


 Son Dakika Haberleri