Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

OHAL, Lübnan’ı da karıştırdı

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, hükümetin, geceyarısı görev süresi dolan Emil Lahud’un halefinin yokluğunda, devlet başkanlığı yetkilerini üstlendiğini bildirdi.

Sinyora, Beyrut yakınlarındaki Bkerke’de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin asıl görevinin, parlamentonun yeni devlet başkanını belirleyememesi üzerine oluşan siyasî boşlukta devlet başkanı seçim sürecini tamamlamak olacağını kaydetti. Devletin tehlikede olmadığını da belirten Sinyora, endişe duyulacak bir durum ve Lübnan halkının geçmişin acılarını yeniden yaşamak arzusunda olmadığını çok iyi bildiklerini ifade etti. Bu arada, Lübnan’ın, görev süresi dün gece yarısı sona eren Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emil Lahud, devlet başkanlığı sarayından yerini boş bırakarak ayrıldı.

Beyrut’taki AFP muhabiri, Baabda Sarayı’ndaki personele veda eden Lahud’un askeri marş eşliğinde bir arabaya binerek saraydan ayrıldığını, binadan ayrılmadan önce de gazetecilere, “Üzerinde uzlaşma sağlanan bir başkan seçilmeli” dediğini aktardı.

Muhabir, Lahud’un ayrıca, Fuad Sinyora hükümetinin “ABD, Fransa ya da diğerleri ne derse desin, gayrimeşru ve anayasaya aykırı” olduğunu söylediğini de belirtti. Bazı Lübnanlılar ise Lahud’un gidişini kutladı.Mazen Hammun adındaki Lübnanlı, “Bayram yapıyoruz, çünkü Lahud’un dönemi Lübnan tarihinin en karanlık dönemiydi. Başbakan Refik Hariri dahil birçokları onun döneminde şehit düştü” dedi. Derin bir siyasi krizde bulunan Lübnan’da yeni bir devlet başkanı seçilememiş, seçim için yapılacak parlamento oturumu 30 Kasım’a ertelenmişti. Bu arada, ABD ve AB, Lahud’un ayrılmasıyla devlet başkanlığı makamının boş kalmasından sonra şiddet olaylarına karşı uyarıda bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, devlet başkanlığı seçiminin 5 kez ertelendiğine işaret ederek, bundan üzüntü ve endişe duyduğunu açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’daki bütün siyasi taraflar, sükunetin devamı ve Lübnanlıların güvenliğinin sağlanması için çaba sarf etmeye çağrıldı.

AB’den ise bütün siyasi taraflara devlet başkanını seçmek için diyaloğa devam çağrısı geldi.

/ BEYRUT

25.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  OHAL, Lübnan’ı da karıştırdı

  Pakistan kan gölü

  İsrail: Annapolis’in olması bile başarı

  “Filistin devletini kurmaya gidiyoruz”

  Chavez, hasımlarını hain ilân etti

  Musul’da intihar saldırısı

  Pakistan’da Şiî-Sünnî arbedesi

  Bağdat: Kürtlerin imzaladığı petrol anlaşmaları geçersiz


 Son Dakika Haberleri