Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bomba gibi rapor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Amerikan istihbaratının “İran’ın nükleer silah programını 2003’te durdurduğuna” ilişkin raporunun, kurum müfettişlerinin İran’ın nükleer silah programıyla ilgili bulgularını desteklediğini bildirdi.

UAEK’nın üst düzeydeki bir yetkilisi, Amerikan istihbaratının son raporunun, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei’nin de defalarca belirttiği gibi, “Kurum müfettişlerinin bulgularına göre, İran’ın nükleer silah programı açık ve mevcut bir tehlike oluşturmuyor, müzakereler için bol bol zaman var” şeklindeki değerlendirmelerini desteklediğini söyledi.

Yetkili, Amerikan raporunun, kurumun “İran’ın, herhangi bir yerinde nükleer silah programıyla ilgili, ilan edilmemiş bir istihbarat bilgisi ne de kanıtı var” açıklamalarıyla uyumlu olduğuna da dikkati çekti.

İRAN, ABD RAPORUNU OLUMLU KARŞILADI

Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, rapora ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, “Barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerimiz hakkında geçmişte şüpheleri olanların düşüncelerini gerçekçi bir şekilde düzeltmelerini olumlu karşılıyoruz” dedi.

Mutteki, ülkesinin nükleer faaliyetlerinin dünya için giderek daha “şeffaflaştığını” da kaydetti.

Adalet Bakanı ve hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham da ABD’nin nükleer faaliyetleri konusunda “İran’a karşı birçok suçlamada bulunduğunu, ancak sonunda yanlışını anladığını” söyledi.

“Onlar, nükleer faaliyetlerimizin barışçıl olduğunu biliyorlar” diyen İlham, Amerikalı yetkililerin “söyledikleri yalanların hesabını vermeleri gerektiğini” ifade etti. Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de, raporu “itiraf” olarak değerlendirdi ve ABD hükümetinden bunu İran’a karşı politikasında dikkate almasını istedi.

ABD istihbarat raporunun İran’ın nükleer silah peşinde olduğu iddialarını “çürüttüğünü” savunan Burucerdi, “Bu rapor, İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunun en önemli delilidir” diye konuştu.

Amerikan istihbaratının İran’ın nükleer programına ilişkin dün açıklanan raporunda, İran’ın nükleer silah elde etme çabalarını 2003 sonunda durdurduğu, ancak bu ülkenin 2010 ve 2015 arasında nükleer silaha sahip olabilecek duruma gelebileceği belirtilmişti.

/ VİYANA

05.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bomba gibi rapor

  İsrail’in İran ve Hamas inadı

  Hekim de Bush gibi konuştu

  İran, Kanada büyükelçisini sınırdışı etti

  Halit Meşal’e savaş suçu ithamı

  Affedilen İngiliz öğretmen ülkesine döndü

  Körfez ülkeleri ortak pazara geçiyor


 Son Dakika Haberleri