Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Teşvik 15 yıl uygulansın

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 24 oda ve borsa başkanları hazırladıkları raporda, yeni teşvik yasasının 21 ilde 15 yıl uygulanması isteğinde bulundu. Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Elazığ, Şırnak, Malatya, Batman, Adıyaman, Şanlıurfa, Van, Muş Tunceli, Mardin, Bingöl’ün bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 24 oda ve borsa başkanları hükümete sunmak üzere Teşvik Yasası ile ilgili ortak görüşlerini bir raporda topladı.

Raporda, Türkiye ekonomisinin bugün en önemli gündem maddelerinden birinin Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin ekonomik anlamda istenilen noktada bulunmadığı ifade edilerek, bölgede yaşanan bir çok sosyal sorunun kökeninde bu noktanın önem arz ettiği inancında oldukları kaydedildi.

Mevcut teşvik mevzuatı ve 5084 sayılı yatırımları teşvik kanununun bölge için süresinin uzatılması ve yeni desteklerin ilâve edilmesinin bölgenin kalkınmasında faydalı olacağı görüşünde birleşildiği ifade edilen raporda, mevcut 5084 sayılı teşvik kanunun yalnız Doğu ve Güneydoğu’daki illerde 15 yıl süre ile uygulanması, teşvik yasasının, yasadan önce yapımı tamamlanmış ve üretime geçmiş bütün işletmeleri kapsaması gerektiği kaydedildi. Batı illerinden bu bölgeye fabrikalarını taşımak isteyen yatırımcılara uzun vadeli, düşük faizli kredi desteği sağlanması ve bu bölgeden yapılacak ihracatlarda çok daha düşük faizli Eximbank kredilerinin verilmesi görüşüne yer verilen raporda, enerji desteğinin peşin olarak mahsup edilmesi de istendi.

UZUN VADELİ, DÜŞÜK KREDİ İSTEĞİ

Raporda, bölgede üretilen ürünlerin pazara ve limana ulaşmasında nakliye desteği verilmesi, bu desteğin akaryakıttan ÖTV’nin alınmaması şeklinde olabileceği teklifinde bulunuldu. Türkiye genelinde yüzde 40 olarak uygulanan yatırım indiriminin bölgede yüzde 200 olarak uygulanması talebini içeren raporda, şöyle denildi: ‘’Hazine kaynaklı uzun vadeli düşük faizli veya faizsiz yatırım kredileri teşvik kapsamına alınmalı, teşvik belgesi şartı aranmadan tüm yatırımlar bu destekten faydalanmalıdır.

Geçmiş yıllarda gündeme gelen nitelikli Sanayi Bölgesi (NSB) projesinin yeniden gündeme alınarak ABD ile bu yönde anlaşma yapılmalıdır. Programlarda öncelikle bölgenin yatırım ortamını iyileştirecek, başta eğitim, sağlık, turizm, finans, kara yolları, demir yolları gibi fiziki bütün altyapı eksikliklerinin giderilmesi sağlanmalıdır.’’

/ DİYARBAKIR

07.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Teşvik 15 yıl uygulansın

  Kamu borcunda sanal küçülme

  Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ihalesi Özgün’ün

  Petkim ilk çeyrekte devredilecek

  Elektriğe 8 milyar dolar fazla ödenecek

  Netron’dan bilişime iş gücü desteği

  “İslâm Finansında Liderler’’ Zirvesi İstanbul’da

  İşsizlik fonu 30 milyar YTL’yi aştı

  Benzinde 4 kuruş indirim


 Son Dakika Haberleri