Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

Sporculara doping tehdidi

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Demirel, sporcuların istemeden de olsa doping tehdidi altında olduğunu söyledi. Süreyya Ayhan'da doping çıkması üzerine sporcunun adeta linç edildiğini vurgulayan Demirel, ''Aynı olay Halil Mutlu'da da yaşandı. Mutlu'nun doping maddesine ihtiyacı yok. Süreyya Ayhan'ın, Halil Mutlu'nun isteyerek doping aldığına inanmıyorum'' dedi.

11. Ulusal Necati Akgün Spor Hekimliği Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Haydar Demirel, son dönemlerde doping analizlerinin artması, Uluslararası Anti Doping Ajansı'nın (WADA) denetimlerini sadece maç sonrası değil her ortamda yapması sebebiyle sporcularda doping maddesinin daha çok görüldüğünü kaydetti.

Sporcuların aldıkları destek maddelerinin (vitamin, protein tozları gibi) hammaddesinde doping olmasa da bu maddelerin yüzde 20'sine yakınında doping maddesine rastlandığını anlatan Demirel, ''600'ün üzerinde destek maddesi bulunuyor. Sporcuların aldığı destek maddelerinde, üzerinde yazmasa da doping maddesi bulunma olasılığı çok fazla. Alınan destek maddelerinin içinde yüzde 20'ye kadar doping maddesi çıkabiliyor. Bunları üreten firmalar dopingli maddeyi bazen bilinçli koyabiliyor. Bazen de aynı fabrikada doping imal ettiği için destek maddelerine dopingli madde bulaşabiliyor. Bu nedenle her dopingli çıkan sporcu suçlu sayılmaz'' diye konuştu.

YİYECEKLERDEN DE GEÇEBİLİR

Sporcuların yediği yiyeceklerden (et, tavuk gibi), aldığı destek maddelerinden de doping geçebileceğine işaret eden Demirel, hayvanlar yetiştirilirken daha çok et verimi almak için doping maddesi kullanıldığını, sebzelerde de aynı şeyin geçerli olduğunu, bu sebeple sporcuların yedikleri etten veya sebzeden dopingli madde alabildiğini, yapılan tetkiklerde de dopingli çıkabildiklerini ifade etti.

SÜREYYA AYHAN'A SAHİP ÇIKILMALI

Süreyya Ayhan'da doping çıkması üzerine sporcunun adeta linç edildiğini vurgulayan Demirel, ''Aynı olay Halil Mutlu'da da yaşandı. Mutlu'nun doping maddesine ihtiyacı yok. Süreyya Ayhan'ın, Halil Mutlu'nun isteyerek doping aldığına inanmıyorum'' dedi.

ÖZEL SPORCULARI DEVLET DESTEKLEMELİ

Demirel, Halil Mutlu, Süreyya Ayhan gibi sporcuların kolay yetişmediğine değinerek, ''Bu gibi sporcular kolay yetişmiyor. Devlet, üst düzey sporcuların kullandığı destek maddelerinin ve yiyeceklerinin analizini yapmalıdır. Hollanda bunu yapıyor. Bu gibi sporcular bilmeden doping maddesi alabiliyor. Bu duruma düşmelerine izin verilmemeli'' şeklinde konuştu.

09.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sporculara doping tehdidi

  Delgado kendini aştı

  Portolular turdan emin konuşuyor

  Trabzon için kazanma vakti

  PAF derbisi Cimbom'un

  Wien-Panionios maçı incelensin

  NBA'de Mehmet ve Hidayet mağlup


 Son Dakika Haberleri