Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tabiî afetler arttı

Dünyada tabiî afetlerin sayısının son bir yılda yaklaşık yüzde 20 oranında arttığı ve bu yıl 500’ün üzerine çıkarak rekor sayıya ulaştığı bildirildi.

Uluslararası Kızılhaç Federasyonu’nun yıllık afet raporunda, afet sayısındaki artış küresel ısınmanın sonuçlarına bağlanarak, geçen yıl, 2004’e oranla yüzde 70 artışla 427 tabiî afet belirlendiği belirtildi.

1997-2006 arasındaki on yıllık dönemde meydana gelen afet sayısının, 1987-96 arasındaki bir önceki on yıllık döneme göre yüzde 60 arttığı, aynı dönemler arasında ölü sayısının 600 binden 1,2 milyona ulaşarak ikiye katlandığı, bu afetlerden etkilenen yıllık ortalama insan sayısının da 230 milyondan 270 milyona yükseldiği kaydedildi.

Genellikle ayrımcılığa uğradıkları belirtilen kadınlar, azınlıklar, yaşlılar ve engellilere de dikkat çekilen raporda, bu kesimlerin tabiî afetler sırasında da cezalandırıldıkları vurgulandı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Genel Sekreteri Markku Niskala, “bu insanların gözden kaçtığını ve yardım göremediklerini, bunun kabul edilemez olduğunu” belirtti. Raporu hazırlayanlardan Mohammed Mukhier, Asya’da aralık 2004’te meydana gelen tsunami felâketinde ölen kadın sayısının erkek sayısından üç kat fazla olduğunu bildirdi ve bunun sebebinin kadınların felâket anında evde bulunmaları olduğuna dikkat çekti.

Raporda, Hindistan’daki Dalitler veya Sri Lanka’daki Tamiller gibi bazı azınlıkların, tsunami felâketinin ardından siyasî, etnik veya dinî sebeplerle eşit miktarlarda yardım alamadıkları ifade edilerek, yaşlıların da hızlı hareket edememelerinden veya özellikle şehirlerde yalnız bırakılmalarından dolayı felâketlerden daha fazla etkilendiklerine değinildi.

/ CENEVRE

14.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Köklü bir anayasa reformu şart

  Bakan yasakçıların konumuna düştü

  Uslu: AB hedeftir

  AB zirvesi bugün yapılıyor

  Babacan: Müzakere süreci raydan çıkmadı

  Wilczek: Türkiye, AB'ye girecek

  DTP'li Türk: Sorunların çözüm yeri parlamento

  Şemdinli dâvâsı askerî mahkemede

  YÖK başkanı Özcan rektörlerle tanışacak

  Doğu esnafı operasyon haberlerinden şikayetçi

  Gül: Bayramda gönül seferberliği yapılsın

  Isparta'da kaza: 17 yaralı

  İstanbul'da elektrik kesintisi

  Bakan Çelik’ten gazetecilere kazanılmış hakları koruma sözü

  e- Devlet kapısı 2008'de hizmete başlayacak

  Kış doğuyu da batıyı da zorluyor

  Kediden korkmayan fare

  Tabiî afetler arttı

  2007 en sıcak yıl oldu

  Çılgın sporcu gökdelenden atladı


 Son Dakika Haberleri