Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Babacan: Müzakere süreci raydan çıkmadı

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin AB ilişkilerinin devam ettiğini vurgularken, “süreç rayında şu anda. Açıklanmış olan karar da müzakere sürecini rayından çıkaran bir karar değil. Üyelik hedefimiz orada duruyor” diye konuştu.

Babacan, önceki akşam Hilton Otelinde düzenlenen TUSİAD kokteyline girişi sırasında, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Babacan, Avrupa Birliği (AB) Zirve deklarasyonu taslağında, Türkiye ile sürdürülmekte olan katılım müzakerelerine atıf yapılırken katılım sözcüğünün çıkartılması konusunu değerlendirirken, ‘’Şu anda konseyin almış olduğu bir karar var. Bu kararın sonuç bildirgesinin Cuma günü zirvede onaylanması gerekecek. Dolayısıyla biz resmî açıklamamızı, Cuma günü sonuç bildirgesini gördükten sonra yapacağız. Resmî bir açıklama bugün itibariyle yapmış değiliz’’ dedi.

Babacan, ‘’AB zirvesi ve Türkiye’nin katılımıyla’’ ilgili soruyu cevaplarken, AB sürecinin bir sabır, sebat ve siyasî irade işi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, bu konudaki kararlılığını sağlam şekilde ortaya koyması halinde başarılı olacağını belirten Babacan, ‘’Bu yol ince, uzun bir yol, inişli- çıkışlı bir yol, zorluklar hep olacak ama biz mücadeleye devam edeceğiz. Böyle fevri tepkilerle hamasetle de bir sonuç alınacağını, ben açıkçası zannetmiyorum’’ dedi.

Siyasi diyalogla, diplomasiyle aşılamayacak sorun bulunmadığını kaydeden Babacan, sorunları işbirliğiyle aşmaya çalışacaklarını söyledi. Babacan başka bir soru üzerine, AB’nin 27 üyeli bir yapı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: ”Bu ülkelerin hepsi demokratik ülkeler ve hepsinde de seçimler oluyor. Her sene bakıyorsunuz 6-7 ülkede seçimler oluyor. Seçimlerle yeni iktidarlar işbaşına geliyor, dolayısıyla bütün ülkeleri yakından takip etmemiz gerekiyor. Bugün bize çok destek veren ülkelerin, farklı siyasi iktidarlar altında farklı tutumları olabilir, bunu yakından takip etmemiz gerekiyor ama en önemlisi hiç yılmamamız, korkmamamız gerekiyor. Zaten bazılarının amacı da Türkiye’yi bu mücadeleden yıldırmak, bıktırmak. Ama biz yılmayacağız, bıkmayacağız. Bu hedefimizin üzerine gideceğiz ve bunu da başaracağız. Asla moral bozukluğuna yer yok, rasyonel hareket etmek zorundayız. Bu sürecin duygusal tepkilere de yeri yok. Tepkiler rasyonel ve sonuç getirici olmalı. Hamaset yok, fevri hareketler yok, akılcı olmayız, akıllı olmalıyız.’’

301'nci madde zamanı gelince değişecek

Babacan, Türkiye’nin AB ilişkilerinin devam ettiğini vurgularken, ‘’süreç rayında şu anda. Açıklanmış olan karar da müzakere sürecini rayından çıkaran bir karar değil. Üyelik hedefimiz orada duruyor’’ diye konuştu. Sürecin kimi zaman hızlı olacağını, kimi zaman da yavaşlayabileceğini belirten Babacan, bunun Avrupa’daki genel siyasi iklime bağlı olacağını söyledi. Babacan, ‘’Avrupadaki genel siyasi iklim ne kadar olumluysa, Avrupanın ne kadar kendine özgüveni varsa, bizim sürecimiz o kadar hızlı ilerleyecek. Avrupa ne kadar kendinden emin değilse, özgüvenden yoksunsa, o dönemler göreceksiniz ki Türkiye ile sıkıntılar da büyümüş. Bu uzun soluklu mücadele, bunlar da aşılır’’ diye konuştu. 301’e ilişkin soruya Babacan, ‘’Defalarca açıkladık, 301 ile ilgili çok konuştuk, artık konuşma değil, adım atma zamanı’’ karşılığını verdi. Değişikliğin ne zaman yapılacağına yönelik soru üzerine de Babacan, ‘’Zamanı gelince değişecek’’ dedi.

/ ANKARA

14.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Köklü bir anayasa reformu şart

  Bakan yasakçıların konumuna düştü

  Uslu: AB hedeftir

  AB zirvesi bugün yapılıyor

  Babacan: Müzakere süreci raydan çıkmadı

  Wilczek: Türkiye, AB'ye girecek

  DTP'li Türk: Sorunların çözüm yeri parlamento

  Şemdinli dâvâsı askerî mahkemede

  YÖK başkanı Özcan rektörlerle tanışacak

  Doğu esnafı operasyon haberlerinden şikayetçi

  Gül: Bayramda gönül seferberliği yapılsın

  Isparta'da kaza: 17 yaralı

  İstanbul'da elektrik kesintisi

  Bakan Çelik’ten gazetecilere kazanılmış hakları koruma sözü

  e- Devlet kapısı 2008'de hizmete başlayacak

  Kış doğuyu da batıyı da zorluyor

  Kediden korkmayan fare

  Tabiî afetler arttı

  2007 en sıcak yıl oldu

  Çılgın sporcu gökdelenden atladı


 Son Dakika Haberleri