Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bakan yasakçıların konumuna düştü

TÜBİTAK’ın Ulusal Bilim Olimpiyatları ödül töreninde başörtülü öğrencinin kürsüye çıkmasına tepki gösterip öğretmenleri ve okul idarecilerine “jet soruşturma” açtıran Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e insan hakları savunucularından “Samimî ol çağrısı” yapıldı. Yeni Asya’ya konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Bir yandan başbakan kürsüden indirilen Tevhide’ye telefon açıp ‘Bunu düzelteceğiz’ diyor diğer yandan Bakan Çelik, soruşturma açtırıyor. Hükümet büyük bir çelişki yaşıyor” dedi.

Yeni Asya’ya konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir süre önce Kozan’da yaşanan benzer bir olayda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başörtülü Tevhide’yi arayıp sorunun çözüleceğini söylediğini hatırlattı. Gergerlioğlu, “Bir yandan başbakan kürsüden indirilen Tevhide’ye telefon açıp ‘bunu düzelteceğiz’ diyor diğer yandan Bakan Çelik, soruşturma açtırıyor. Hükümet büyük bir çelişki yaşıyor” dedi.

Bakan Çelik’in, “Okuldayken başı açık biri nasıl buraya başı kapalı gelir. Bu iyi niyetli bir davranış değil” sözlerini gazeteden okuduğunda şaşırdığını ifade eden Gergerlioğlu, “Bu sözler olayı daha da vahimleştiriyor. Bakan, bu ifadeleri nasıl kullanabilir? Akıl almaz bir durum. Çok can sıkıcı” şeklinde konuştu.

BAKANIN EŞİ DE BAŞÖRTÜLÜ

Hükümet üyelerinin sürekli “niyet okumadan” şikayet ettiklerine dikkat çeken Gergelioğlu, aynı davranışın kendileri tarafından yapılmasını da anlamadığını söyledi. Gergerlioğlu şöyle konuştu:

“Bakanın eşi de başörtülü. Bu tür törenlere beraber katılıyorlar. Sadece küçük bir çocuk kürsüye çıkınca mı problem oluyor. Son derece boyun eğici, hayal kırıklığı oluşturan bir tavır. Bakan kız çocuğu için iyi niyetli değil demiş. Ne demek? Siz o insanın kafasının içindeki niyeti mi okudunuz? Nasıl böyle yorumlarsınız? Bakan da niyet okuyor. Yasakçılar da aynı şeyi hükümet üyeleri için düşünüyor. Gazeteci Ece Temelkuran Tevhide için senin niyetin şuydu demişti. Bakan Çelik’in Temelkuran’dan ne farkın kaldı? Ağır bir durum.

“Daha dün Tevhide’nin ödül töreninde vahim bir durum yaşandı. Öğrencinin psikolojisini hepimiz gördük. O yüzden olay büyüdü. Bakana bunu sormak isterim. Öğrencinin perişan olduğunu görmek için her tarafa kamera mı koymak gerekiyor? İlla Ahmet Altan’dan Taha Akyol’una kadar hepsi yazdığı zaman mı ayağa kakmak gerekiyor. Tabiri caizse kamuoyunun gazını mı almak gerekiyor?”

SAMİMİ OLUN

MAZLUMDER olarak başörtüsü yasağına karşı yıllardır büyük bir mücadele verdiklerini hatırlatan Gergerlioğlu, “Sivil toplum bunu çözsün diye iktidara büyük destek vermiş. Hala da başörtüsü eylemlerine devam ediyor. Ama hükümet nerede? Ne yapıyor? Büyük bir çifte standart var. Hayal kırıklığı oluşturuyorlar” dedi.

Gergerlioğlu, Bakan Çelik’in tavrının “Biz çözmek istiyoruz, ama izin vermiyorlar” davranışının işareti olabileceğini belirterek, “Sayın Bakanı özgürlükler konusunda samimi olmaya çağırıyorum” çağrısında bulundu.

KORKAKLIK VE TUTARSIZLIK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci de, “Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in gösterdiği tepki ve aynı hızla Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açması Türkiye’de başörtüsü yasağının boyutlarını göstermesi açısından ibret vericidir” dedi.

Şekerci açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ödül töreninde yaşanan hadise, zıvanadan çıkmış ve tam bir deli saçmasına dönüşmüş olan başörtüsü yasağını AK Parti Hükümetinin çözme iradesinin olmadığını bir kez daha göstermiştir. Sorunu çözme yükümlülüğü olan hükümetin başı Tayip Erdoğan, Tevhide Kütük örneğinde olduğu gibi telefon açarak genç kıza gözyaşlarını silmek için mendil dağıtmakla meşgul. Öte yandan kendisine bağlı bir bakan olan Hüseyin Çelik ise benzer nitelikteki ödül törenine başörtülü bir öğrenci katıldığı için tepki gösteriyor. Bir taraftan Başbakan teselli veriyor öbür taraftan Bakan, Erdoğan’ın teselli vermesine yol açan durumun başka bir yerde faili oluyor”

Bakanlığın tavrını “korkaklık ve tutarsızlık” olarak niteleyen Şekerci, “Sorunu çözmek isteyenler öncelikle tutarsızlıktan uzak bir tutum geliştirmek ve cesaretle davranmak zorundadırlar” değerlendirmesinde bulundu.

‘Suç’u ödül almaktı

Önceki gün yapılan TÜBİTAK 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 12. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı ödül töreninde dereceye giren İstanbul Özel Şefkat Lisesi öğrencisi Elif Büşra Doğan, ödülünü MEB Müsteşar Vekili Mehmet Temel’in elinden almış, Doğan’ın başörtüsüyle sahneye çıkmasına sinirlenen Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara’ya gelirken kendisine refakat eden öğretmen ve okul idarecileri hakkında soruşturma başlatmıştı.

Kemal BENEK / ANKARA

14.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Köklü bir anayasa reformu şart

  Bakan yasakçıların konumuna düştü

  Uslu: AB hedeftir

  AB zirvesi bugün yapılıyor

  Babacan: Müzakere süreci raydan çıkmadı

  Wilczek: Türkiye, AB'ye girecek

  DTP'li Türk: Sorunların çözüm yeri parlamento

  Şemdinli dâvâsı askerî mahkemede

  YÖK başkanı Özcan rektörlerle tanışacak

  Doğu esnafı operasyon haberlerinden şikayetçi

  Gül: Bayramda gönül seferberliği yapılsın

  Isparta'da kaza: 17 yaralı

  İstanbul'da elektrik kesintisi

  Bakan Çelik’ten gazetecilere kazanılmış hakları koruma sözü

  e- Devlet kapısı 2008'de hizmete başlayacak

  Kış doğuyu da batıyı da zorluyor

  Kediden korkmayan fare

  Tabiî afetler arttı

  2007 en sıcak yıl oldu

  Çılgın sporcu gökdelenden atladı


 Son Dakika Haberleri