Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Piyasada yaprak kıpırdamıyor

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e hitaben, ‘’Sayın Bakanım, şu anda piyasada yaprak kıpırdamıyor. Piyasalar yanıyor’’ dedi.

GSO tarafından düzenlenen törende, ‘’İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’’ araştırmasında sıralamaya giren Gaziantep’te yerleşik 28 firma ile TÜBİTAK tarafında AR-GE faaliyetleri desteklenen 21 firmaya ödülleri, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılımıyla verildi.

Törende söz alan Aslan, Teşvik Yasası’nı eleştirdi. Gaziantep’in teşvik dışında bırakılmasını eleştiren Aslan, ‘’Bir yıl kaldı teşvik uygulamasına, bundan sonra verseler de biz istemiyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntıların, Gaziantep’in daha fazla hissedildiğini belirten (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, sıkıntılara rağmen başarı gösteren firma yetkililerini kutlayarak, ‘’Sizi alnınızdan öpmeyeni, adam yerine koymayanı ayıplamak lâzım’’ dedi. Üretimi ve istihdam oluşturmayı ibadet gibi gördüklerini belirten Mehmet Aslan, Bakan Şimşek’e hitap ederek, şunları söyledi: “Sayın Bakanım, şu anda piyasada yaprak kıpırdamıyor. Piyasalar yanıyor. İnsanlar iş yapmayı bırakmış, ödenmeyen çek-senetlerin peşinde koşuyor. Niye bizi hissetmiyorlar? Biz, bölgesel teşvik, sektörel politikalara geçeceğiz sözleriyle avutuluyoruz. Hangi bölgesel kademeli teşvik politikaları, hangi altyapınız, hangi sanayi envanteriniz, hangi çalışmanız var ki... Var mı böyle bir çalışma? Bir kaç yılı da böyle mi geçireceğiz? Türkiye katma değeri yüksek mallar üretemezse, sıcak para ile kısa süreli borçlarla dış ticaret açığını kapatma politikasına devam ederse; kim garanti edebilir yarın duvara toslamayacağımızı.’’

Düşük kurun ve yüksek faizin sorumlusunun Merkez Bankası olmadığını söyleyen Mehmet Aslan, ‘’Bunun sorumlusu hükümettir’’ ifadesini kullandı. Türkiye’nin 2 ana probleminin ‘’demokrasi ve katılımcılık’’ olduğunu, siyasî partiler ve seçim yasasının değişmesi, ekonomi ile ilgili kararlarda kendilerine yetki verilmesi gerektiğini savunan Aslan, üretmekten ve hizmet etmekten vazgeçmeyeceklerini belirtti ve ‘’Ne siyasetçiye küseriz, ne idare edene küseriz, ama gözü bizi görmeyenleri de gün gelir, değerimizi bilmeyenleri de gün gelir gözüne gösteririz’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, Gaziantepli firmalara ödülleri dağıtıldı.

Üretim cezalandırılıyor, tüketim baş tacı ediliyor

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ise, Türkiye’de üretimin ceza aldığını ve tüketimin baş tacı edildiğini belirterek, ‘’Binlerce insanımız işsiz gezerken, yeni iş sahaları açmamız gerekirken, onları üreten insanlara sırtımızı dönmeyelim. Onları yanlış teşvik sistemiyle cezalandırmayalım’’ dedi. Ödül töreninde konuşan Nejat Koçer, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasî durumun üretimi geri plana ittiğini, makro ekonomik rakamlarda elde edilen başarının üretimdeki rekabet şartlarının düzenlenmesinde kullanılamadığını ileri sürdü. Koçer, düşük kurdan dolayı ithalatta tarihî rekorlar kırıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Bu piyasa gerçeklerine karşın hiçbir tedbir alınmadı ve ülkede üretim bir anlamda kaderine terk edildi. Bütün bunların yanında Gaziantep olarak, bir de teşvik sisteminin adaletsiz ve haksız sonuçlarıyla baş başa bırakıldık. 2007 yılını üretim ve istihdam adına elimiz boş olarak kapatıyoruz.’’

/ GAZİANTEP

17.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyüme rakamları yetersiz

  Piyasada yaprak kıpırdamıyor

  Şener: Bütçe açıkları kendisini hissettirecek

  Gelir dağılımı her geçen gün biraz daha bozuluyor

  Dar gelirlinin bayramlığı pazar tezgâhından

  Eğitimci bayramı buruk karşılıyor

  İMO üyeleri toplandı


 Son Dakika Haberleri