Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Neyler Samandağ’dan

Hatay merkeze bağlı Yeşilpınar beldesi Mirioğlu Çok Programlı Lisesinde edebiyat öğretmenliği yapan, ney imalatçısı ve aynı zamanda neyzen olan Alper Yıldırım, Asi Nehri’nin denizle bütünleştiği mekanda yetişen kamışların Osmanlılar döneminden bu yana kaliteli neylerin yapımında kullanıldığını söyledi.

Neyin ana malzemesi olan kamışların, toprağın yapısı ve yörenin iklimi dolayısıyla 1,5-2 metre uzunluğunda olduğunu belirten Yıldırım, ‘’Ayrıca, sık lifli, boğum araları eşit ve kavisinin az olması nedeniyle ney yapımında tercih ediliyor’’ dedi.

Kamışlardan yaptığı neylere yurt içinden olduğu kadar özellikle Japonya ve ABD’den de talep olduğunu belirten Yıldırım, bugüne kadar yurt dışına siparişe dayalı 30 ney gönderdiğini bildirdi. Siparişleri oluşturduğu web adresiyle internet üzerinden aldığını belirten Yıldırım, haftada 3 tane imal ettiği neyleri 150 ila 750 YTL arasında sattığını kaydetti.

Yıldırım, UNESCO’nun 2007 yılını ‘’Mevlana Yılı’’ ilan etmesi üzerine ürettiği neylerin yanı sıra, ünlü ustaların elinden çıkan rebab, kudüm, bendir, tambur, ud, kanun ve klasik kemençeden oluşan 65 parçalık Mevlevi sazlar koleksiyonu hazırladığını kaydetti.

24.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bizim Kitap Mağazasında Risâle-i Nur Külliyatı kampanyası devam ediyor

  Hizmet merkezleri aynı binada toplandı

  522 yıllık cami restore ediliyor

  Anadolu yakasındaki tabyalar da restore edilecek

  Neyler Samandağ’dan


 Son Dakika Haberleri