Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hepsinin aynı kapıya çıktığı görüldü

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, Türkiye'deki bilinçlenmeyi şu sözlerle anlattı: "İnsanlar, biri plan yapıp Diyarbakır'da bir bomba patlattığı zaman bunun ne anlama geldiğini biliyor. Bunu kimin patlattığını, altına ister PKK yazın, ister farklı şey yazın, hepsinin aynı kapıya çıktığını insanlar çok iyi biliyor. Bombanın Ankara veya Diyarbakır'da patlamasının gerçeği değiştirmediğini görüyor."

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, Türkiye'de insanların, yaşadığı acılarla olayların perde arkasını okumayı öğrendiğini söyledi.

Hrant Dink cinayetinden Malatya'daki katliama, Ankara'daki bombalı saldırıdan Isparta'daki uçak kazasına kadar Türk insanı birçok hadise yaşadı. Ülkede yaşanan olaylarla ilgili değirlindirmelerde bulunan Prof. Dr. Aytekin Sır, insanların yaşadığı acılarla hadiselerin perde arkasını öğrendiğini söyledi. "Üzüldüğüm nokta biz bunları hep acı ile öğreniyoruz. Hizbullah'la ile PKK'yla öğrendik. Bir sürü insanın dağda, bayırda ölmesiyle öğrendik. Bunlar bizim evlâtlarımızdı, bizim vatandaşlarımızdı. Bu bir ayıpsa; bu bizim ayımızdı. Biz bu gençlerimizi eğiterek iyi bir noktaya getirmek yerine çocuklarımıza sahip çıkamadık" diyen Sır, yeni neslin artık aynı tuzaklara düşmediğini vurguladı.

Toplumu medyanın yönlendirdiğine dikkat çeken Sır, toplumda ahlâkî anlamda bir yozlaşma olduğunu anlatarak, bunun sebebini ise ''Biz çocuklarımıza aile olarak hiçbir ahlâkî değeri çok net olarak veremiyoruz'' diye açıkladı.

Türkiye'nin genel yapısına bakıldığında "paranoyak" bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Sır, şunları söyledi:

"Bu da tesadüfen olmadı. Türkiye üzerinde çok fazla oyun oynandı, hâlâ da oynanıyor. Oynanırken ipler hep dışarıda başkasının elinde değil, içerde de bunun pek çok aktörü var. Bunlarda aynı şekilde insanların, sizin şüphe ettiğiniz olayların doğru çıkması haline bunlar artmaya başlıyor. 2 tane uç var burada. Bu uçlardan birisi sizi paranoyak yapmaya çalışıyor. Diğer taraftan da siz bunları yakaladığınızda haklı olduğunuzu görüyorsunuz. Benim kuşkularım doğruymuş diye düşünmeye başlıyorsunuz. Oyunun çıplaklığını tümüyle seyredince şaşırıyorsunuz ve daha fazla paranoyak oluyorsunuz."

"HEPSİ AYNI KAPIYA ÇIKIYOR"

Prof. Dr. Aytekin Sır, Türkiye'nin artık bu oyunların perde arkasını yaşayarak çok rahat okuduğunu belirterek, gelişmeleri bu anlamda olumlu bulduğunu söyledi.

"İnsanlar, birinin plan yapıp Diyarbakır'da bir bomba patlattığı zaman bunun ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Bunu kimin patlattığını, altına siz ister PKK yazın ister farklı şey yazın hepsinin aynı kapıya çıktığını insanlar çok iyi biliyor" diyen Sır, bombanın Ankara veya Diyarbakır'da patlamasının da gerçeği değiştirmediğini ifade etti.

Sır, bu çözülme vesilesiyle Türkiye'nin de çözüldüğünü ifade ederek, Irak başta olmak üzere komşu ülkelerdeki gelişmelerin Türkiye'yi olumlu ve olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti Sır, 'devlet olmasın' diyenlerin oraya bakarak 'devlet olmadığında böyle bir şey oluyor' dediklerini aktardı. Yaşananların Türkiye'nin de başından geçtiğini dile getiren Sır, şöyle devam etti:

"Birileri Hz. Ali'nin türbesine bomba koyuyor, öbürleri gelip Sünnilerin bir camisine bomba koyuyor. İkisini de yapan aynı kişi. Biz bunları o kadar çok gördük ki. 12 Eylül öncesinde gördük. Aynı kampta solcu ve sağcıların beraber eğitildiğini gördük. Aynı yerden beslenen ve emir verilen gruplar gördük. Bunların hepsini acıyla öğrendik. Onun için Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor. Bu anlamda çok açık bir fikirlilik yakaladı. Yani bir olay olduğunda onun perde arkasını okuyabiliyor. Irak'taki olayı da okuyabiliyor. Türkiye böyle olmasın diye de gayret göstermeye çalışıyor. Biz de bölgedeki bataklığa çekilmeye çalışılıyoruz. İnsanımız aklıselimle bu işten uzak kalmayı becerdi. İnşaallah bundan sonrada bu bataklara girmeyecek."

/ DİYARBAKIR

02.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokratik anayasa için siyasî irade şart

  Hepsinin aynı kapıya çıktığı görüldü

  Zaman kaybetme lüksümüz yok

  DP'de 16 başkan adayı

  Gül 38 yasayı onayladı

  2007'de 614 terörist etkisiz hale getirildi

  Kutan: 2007 kayıp yıl oldu

  Kar geliyor

  Ardahan eksi 28 derece

  40 aile, depremden sonra Ankara'ya taşındı

  Yeni yıla çadırda girdiler

  Kaçak göçmen dramı

  2007 Türkiye'de nasıl geçti?

  Trafik cezaları arttırıldı

  Ankara'nın gözü deniz araçlarının üzerinde

  Proje gençlerden, destek devletten

  Nikotinli elektronik sigara yasaklandı

  Diyanet Hastanesine ISO kalite belgesi

  Akademik personelin özlük hakları çok yetersiz

  Türkiye, enerjisini reformlara vermeli

  İstanbul'da 3 araç daha yakıldı

  Şifalı bitkilere bilimsel onay

  Sınav kaygısı hep var


 Son Dakika Haberleri