Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

San'atçılar toplumun aynası olmalı

Gazetemiz çizerlerinden Demirhan Kadıoğlu, "Çizerler, karikatüristler ve ressamlar toplumun aynası olma vazifesini üstlenmektedir" dedi.

Karikatürist Demirhan Kadıoğlu, karikatüristlerin, çizerlerin ve ressamların, toplumun aynası olma vazifesi görevini üstlendiğini söyledi.

Bilecik Bilim San'at Merkezi Müdürlüğü, üstün zekâlı çocuklara ve ailelerine ''Çocuk ve Çizgi Dünyamız'' konulu seminer düzenledi.

Karikatürist Kadıoğlu, burada yaptığı konuşmada, bir çizgi roman çizen kişinin, iyi bir yönetmen, senarist, hikâyeci ve oyuncu seçici olabileceğini belirterek, küçük yaşta izlediği çizgi filmlerin mesleği seçmesinde etkili olduğunu kaydetti.

İzlediği çizgi filmlerle kendi kendini yetiştirdiğini ifade eden Kadıoğlu, şöyle konuştu:

''İnsan kendini yetiştirmeli, kendisini ve geleceğini başkasının eğitimine ihale etmemelidir. Çocuklar sadece eğitimcilere bırakılmamalıdır. Karikatürün mizaha dayanır, mizah da bizim kültürel bağlarımız da bağlantılı olan şey. Karikatür bize ait olan bir şey değil aslında. Cumhuriyet dönemi ile bizde başladı. Cumhuriyet döneminde girmesine rağmen biz sahiplendik. Yani bize yabancı gelmedi. Çünkü bizim özümüzde, kültürümüzde zaten mizah var. Cumhuriyet döneminde birçok karikatürist yetişmiştir. Gazetelerin çoğalmasıyla birlikte bizim karikatür sahamız genişledi. Çizgi roman niçin bize yabancı değil, çünkü bizim minyatür san'atımız var. Türk geleneklerinde, Türk san'at tarihine baktığımızda minyatür san'atımızın çok gözde olduğunu görmek mümkün. Kültür dünyamıza katkıda bulunmuştur. Bu mesleğin olumsuz yönlerini almayacaksınız, olumlu yönlerini alacaksınız.''

Kadıoğlu, karikatürün alay san'atı olmadığını belirterek, karikatürün abartma san'atı olduğunu bildirdi.

Karikatürün bir döneme ışık tutabildiğini ifade eden Kadıoğlu, şöyle devam etti:

''Çizerler, karikatüristler ve ressamlar toplumun aynası olma vazifesini üstlenmektedir. Karikatür sadece mizah değildir. Karikatür insanın içinden gelen bir san'attır. Bunun okulu yoktur. İlmin yaşı olmadığı gibi çizginin de yaşı yoktur. Bir çizgi romancı, karikatürist Türkiye şartlarında iyi durumda değil, Avrupa ülkelerinde çok iyi noktalarda. Bizim karikatüristler pazarda limon satıyor. Bu neden kaynaklanıyor? Çizgi roman sektörü bizde yerleşmemiş. Hâlâ bir çok ünlü çizelgenin karikatür albümleri yoktur.''

Konuşmaların ardından Karikatürist Kadıoğlu, çocukların sorularını cevapladı. Bilim san'at Merkezi Müdürü Tarkan Ünal, Kadıoğlu'na seminere katılmasından dolayı Osman Beyin vasiyetinin bulunduğu tablo hediye etti.

Seminer, çocukların karikatür çizimlerinin yapılmasıyla sona erdi.

08.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  San'atçılar toplumun aynası olmalı

  Ürgüp'te barış ve sevgi rüzgârı

  İnsanlığın ortak mirası sema korunacak

  Sütlüce'ye 10 yıl yetmedi

  Bursa'yı en güzel o anlatmıştı

  Cepteki yarışmada finale doğru


 Son Dakika Haberleri